Naamkundesymposium over Zeeuwse familienamen

Naamkundesymposium Zeeuwse familienamenIn het Zeeuwse Sluis vindt op zaterdag 18 maart 2017 een symposium over Zeeuwse familienamen plaats. De sprekers zijn geen lokale volksetymologen maar gereputeerde naamkundigen. Een gelegenheidje dus voor wie serieus kennis wil maken met (het kruim van) de naamkunde.

 

Het symposium in Sluis heeft als titel "Zeeuwen door de eeuwen. Verhalen over Zeeuwse familienamen". Het bestaat uit twee delen: een deel over de geschiedenis van de Zeeuwse familienamen en een deel over het ontstaan en de betekenis van (Zeeuwse) familienamen.

Bevestigde sprekers zijn onder meer Magda Devos, Frans Debrabandere en Piet van Sterkenburg.

Magda Devos komt vertellen hoe familienamen zijn ontstaan en welke benoemingsmotieven er aan de basis van onze familienamen liggen.

Frans Debrabandere is auteur van het "Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk" en van het "Woordenboek van de familienamen in Zeeland". Dat laatste is nooit in druk verschenen, maar is wel als pdf beschikbaar. Hij maakte het woordenboek in 2009 in opdracht van de Stichting Johan Hendrik van Dale en heeft het intussen aan het Meertens Instituut (Amsterdam) aangeboden.
Frans Debrabandere wordt in Sluis geïnterviewd over het woordenboek. Hij gaat ongetwijfeld alle vragen over leuke bekende en minder bekende Zeeuwse familienamen beantwoorden.

De interviewer van dienst is Piet van Sterkenburg. Hij is onder meer ex-hoofdredacteur bij Van Dale en oud-directeur van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (nu Instituut voor de Nederlandse Taal, ivdNt).

Het symposium is een initiatief van de Stichting Johan Hendrik van Dale, de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en de gemeente Sluis.
Woordenboekmaker Johan Hendrik van Dale werd in 1828 in Sluis geboren, waar hij als onderwijzer, archivaris en woordenboekmaker werkte.

Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland is het aanspreekpunt en kenniscentrum voor het erfgoed van Zeeland. De Stichting informeert en adviseert over erfgoed en maakt erfgoed beleefbaar. Het Zeeuws of de "Zeeuwse taele" is immaterieel erfgoed en de SCEZ ondersteunt dan ook dialectinitiatieven. Er zijn in Zeeland een tiental verenigingen actief met het Zeeuws.

Tijdens het symposium wordt ook Zeeuwse Ankers (zeeuwseankers.nl) voorgesteld, een portaalsite over het erfgoed van Zeeland. De SCEZ en de Stichting Johan Hendrik van Dale willen het woordenboek van Frans Debrabandere graag koppelen aan Zeeuwse Ankers, zodat de Zeeuwen gemakkelijker hun weg vinden om de herkomst van hun naam te achterhalen.

 

Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer info: http://www.scez.nl/6/streektalen/56/streektalen/722/symposium-familienamen

Meer info: http://www.scez.nl

Meer info: http://www.naamkunde.net/index.php?id=43

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.