Belangrijk bericht aan alle Nederlandstaligen IIEen vraagje voor de Nederlandstaligen onder u: wat wilt u eigenlijk met de Nederlandse taal in het buitenland?

Vindt u het belangrijk dat er aan ruim 150 universiteiten en honderden andere instellingen Nederlands gedoceerd wordt? En zo ja, wilt u daar dan aan meebetalen?

Ziet u de 15.000 universiteitsstudenten en de 400.000 anderen die Nederlands leren buiten uw taalgebied als ambassadeurs van uw cultuur? Of vindt u dat iemand zonder kennis van uw taal een even goede culturele ambassadeur kan zijn?

Dat zijn de centrale vragen op het colloquium dat Ons Erfdeel vzw op zaterdag 19 november 2016 in Brussel organiseert.

 

Het Vlaams-Nederlandse tijdschrift Ons Erfdeel bestaat in 2017 zestig jaar. Aanleiding voor enkele colloquia over diverse aspecten van de Vlaams-Nederlandse samenwerking. Op 19 november gaat het eerste colloquium over de samenwerking op het gebied van de Nederlandse taal: "Nederlands in de wereld: zinnige culturele diplomatie?".

Naast de centrale vraag over de meerwaarde die Vlamingen en Nederlanders (nog?) zien in Nederlands in de wereld, wil Ons Erfdeel u nog wel een paar pertinente vragen stellen. Wilt u onderzoekers in het buitenland actief toegang geven tot uw taal, zodat ze vanuit hun positie een bijdrage kunnen leveren aan uw eigen kennis van het Nederlands, van uw cultuur, geschiedenis en filosofie? Of vindt u die buitenblik irrelevant voor wie u bent? Vindt u (nog?) dat uw taal een belangrijk, onvervreemdbaar cultureel goed is (waarvan de essentie verloren gaat in vertaling)?

Wilt u nog wel investeren in uw taal? En zo ja, hoe?

Luc Devoldere, hoofdredacteur van Ons Erfdeel, leidt het colloquium in. Daarna spreekt Maya Rispens, waarnemend algemeen secretaris van de Taalunie, over het meerwaardeonderzoek naar het Nederlands in de wereld. Vervolgens modereert Clairy Polak een panelgesprek met de panelleden Jelica Novakovic (Servië - hoogleraar Nederlands in Belgrado), Amalia Astari (Indonesië - studeert Nederlands in Leiden), David Colmer (Australië - schrijver en vertaler) en Annie Fletcher (Ierland - hoofdconservator Van Abbemuseum, Eindhoven).
Het colloquium wordt uitgeleid door Wim Vanseveren, directeur van het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel.

 

Lees ook: Belangrijk bericht aan alle Nederlandstaligen

 

Meer info en aanmelden bij Ons Erfdeel (tel. +32 (0)56 41 12 01 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.onserfdeel.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.