VUB wordt meertalige universiteit"De Vrije Universiteit Brussel rekruteert nadrukkelijk en graag in de meest diverse stad van het land. Een zeer groot deel van onze studenten komt uit gezinnen waar Nederlands niet eens de voertaal is. Sterk Nederlandstalig ingebed, maar internationaal en meertalig gericht, moeten we zonder meer ons VUB-DNA kunnen versterken. We zetten de komende jaren crescendo in op onze stedelijke context."

Dat zei de nieuwe rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB), professor Caroline Pauwels vorige week tijdens haar maidenspeech naar aanleiding van de opening van het academisch jaar.

 

"We mogen de diversiteit niet idealiseren, noch onze Vlaamse inbedding en oorsprong verloochenen. Maar diversiteit wordt wel een van de uitgangspunten van ons universitair project. Caroline Pauwels wil de VUB meer meertalig positioneren. Ze wil andere talen introduceren in de bachelor- en masteropleidingen, vakken in het Frans overnemen van de zusteruniversiteit Université Libre de Bruxelles (ULB) of studenten lessen laten volgen aan de ULB.


Wetenschap dreigt een selfie te worden

"Wetenschap dreigt een selfie te worden, met incestueuze referenties aan het eigen werk, of aan dat van de peers die in het bevriende netwerk zitten. Zelfcensuur loert om de hoek. Onderzoekers spelen op zeker en gaan intellectuele of wetenschappelijke risico’s, én het publieke debat uit de weg. Het onderwijs en de maatschappelijke dienstverlening betalen de prijs. Want wat niet wordt geteld, telt niet mee," betoogde Caroline Pauwels verder nog in haar maidenspeech "Break down the walls". "De muren tussen academia, disciplines, maatschappij en mensen moeten worden neergehaald."

 

Meer info: www.vub.be

Meer info: http://www.vubtoday.be/nl/content/de-vub-wil-muren-slopen

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.