Hoe spannend was de Nederlandse taal in 2015?

Taal in 2015Bij Van Dale Uitgevers is ‘Taal in 2015’ van Ton den Boon, Ruud Hendrickx, Sterre Leufkens en Marten van der Meulen verschenen. Het boek biedt een terugblik op de Nederlandse taal in 2015. Voor de liefhebber van de Nederlandse taal is ‘Taal in 2015’ - geen ordinair scheurkalendertje - medio 2016 nog niet gedateerd.


Taaljaaroverzicht
‘Taal in 2015’ (176 blz.) geeft een jaaroverzicht van de Nederlandse taal in 2015: taalhoogtepunten, taaltrends, opvallend taalnieuws, nieuwe woorden, interviews met bekende taalmensen, allerlei lijstjes en weetjes over taal en de onvermijdelijke taalbloopers.

"Op welke uitspraken hebben schrijvers, sporters, filmmakers, politici en cabaretiers ons het afgelopen jaar zoal getrakteerd? Kent u de terroroehoe nog? En het kibbelkabinet? Wat voor invloed hebben gebeurtenissen als de aanslag op Charlie Hebdo op onze taal? Welke taaltrends vielen op? En welke (nieuwe) woorden waren het populairst?" Het komt allemaal aan bod in dit taaljaaroverzicht.

Het boek bevat ook interviews over taal in 2015 met Frank Deboosere, Herman Decroo, Ann De Craemer, Lieven Vandenhaute, Jonas Winterland, Paulien Cornelisse, enz.

Bijzonder bladerboek
In het lentenummer van ‘Over taal’, tijdschrift over taal, tekst en communicatie, noemt hoofdredacteur Filip Devos ‘Taal in 2015’ een overheerlijk taaljaaroverzicht en een uiterst leuk bladerboek.

Marc van Oostendorp noemt het in het elektronisch informatieblad voor neerlandici Neder-L (nu neerlandistiek.nl) "uitbundig en vrolijk vormgegeven en aantrekkelijk en boeiend geschreven, (...) een fijn bladerboek waarin allerlei hoogtepunten nog eens op een rijtje worden gezet en tegelijkertijd in een wat bredere context worden geplaatst. (...) Wat het boek echt bijzonder maakt, is de ruime aandacht voor de taalwetenschap. Het zijn weliswaar allemaal korte stukken, maar er komt heel veel aan de orde."

Auteurs
Neerlandicus en literatuurwetenschapper Ton den Boon vormt samen met de Vlaamse VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx de hoofdredactie van de Dikke Van Dale. Taalwetenschappers Sterre Leufkens en Marten van der Meulen schrijven samen onder het pseudoniem Milfje Meulskens, o.a. op het taalblog De Taalpassie van Milfje.       


ISBN: 9789460772672

ISBN ePub: 9789460772689


Meer info: http://webwinkel.vandale.nl/taal-in-2015.html

Meer info over het e-book: https://ebooks.boekenwereld.com/book/9789460772689-taal-in-2015.html

Meer info: http://milfje.blogspot.com/2016/01/tarampampam-milfjes-eerste-boek-nu-in.html

Meer info: http://milfje.blogspot.com/2016/02/taal-in-2015-de-zelfbevlekkende-recensie.html

Meer info: http://nederl.blogspot.com/2016/02/fijn-bladerboek-van-een-unieke.html

Meer info: www.overtaal.be

Meer info: www.neerlandistiek.nl


(Miet Ooms, Dries Debackere)

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.