Rechts is waar de duim links staat

Rechts is waar de duim links staatBij uitgeverij Pelckmans (Kalmthout) is "Rechts is waar de duim links staat" van José Vandekerckhove verschenen. Een boek over taal en taalkunde, zo onbevangen en simpel geschreven dat iedereen mee kan. Een mooi staaltje wetenschapspopularisering.


Waarom denken mensen dat ze in aanwezigheid van een taalkundige extra op hun taal moeten letten? Waarom slaat de schrik toe als er een taalkundige in de buurt is? Dat vraagt em. prof. dr. Joop van der Horst (KU Leuven) zich af in de inleiding die hij bij "Rechts is waar de duim links staat" (84 blz.) heeft geschreven. "Daar is net zo weinig reden voor als schaamte voor je eigen lichaam. De een heeft een dikke neus, een ander flaporen, er zijn er met een heel dun nekje of met X-benen. Wel, dat is dan zo. En met taal is het niet anders gesteld," vindt Joop van der Horst. "Toch is voor veel mensen de taal een moeras. En als je voortdurend vreest voor een misstap, ja, dan vergaat het plezier in taal je wel. Dan is taal inderdaad een mijnenveld: bij elke foute stap kan er een bom ontploffen," aldus nog Joop van der Horst.

Dit boek gaat over taal en taalkunde én het maakt de mensen niet bang. "Onbevangen, met een open oog voor interessante of leuke of geheimzinnige zaken laat José Vandekerckhove alle hoeken van de taal zien. En nog zo simpel geschreven dat iedereen kan meedoen," zegt Joop van der Horst.

In dit boek komen inderdaad alle belangrijke domeinen van de taalkunde aan bod: klank, woord, zin, tekst, betekenis, spelling, taalgebruik, sociolinguïstiek, psycholinguïstiek en de historische taalkunde. Het gebruik van taalkundige begrippen en termen is echter zeer beperkt gehouden. "Rechts is waar de duim links staat" richt zich dan ook tot het brede publiek.

Dit boek is niet alleen voor het brede publiek geschikt maar ook voor (toekomstige) leraren Nederlands die inspiratie zoeken voor hun taalbeschouwelijke lessen, verder ook voor iedereen die een bondige introductie in de wereld van de taalkunde wil, en ten slotte ook voor de taalprofessional die lekenvragen over taal en taalkunde wil kunnen beantwoorden zonder terminologie te gebruiken. De liefhebber die er de taalkundige begrippen en termen per se bij wil, vindt ze achter in het boek en ook nog eens apart bij elk hoofdstukje.

"Rechts is waar de duim links staat" gaat in 33 hoofdstukjes over aanwijzende woorden, verkleinwoorden, impliciete communicatie, taalvariatie, spelling, taalhumor, het mentaal lexicon, meervouden, teksten, lange zinnen, structuur van gesprekken, slogans, afleidingen, literair Nederlands, coöperatieve communicatie, uitspraakverschillen, verbloemend taalgebruik, en 16 andere onderwerpen. De stijl is badinerend en super toegankelijk, maar de inhoud is serieus.

José Vandekerckhove werkt als praktijklector in de lerarenopleiding Nederlands aan de KU Leuven. Hij is voorzitter van het Netwerk Didactiek Nederlands (NDN), Vlaams-Nederlands netwerk voor vakdidactici. Hij werkte ook als pedagogisch begeleider (inspecteur) voor het schoolvak Nederlands. José Vandekerckhove schreef als auteur of coauteur een vijftiental leerboeken Nederlands (o.a. Frappant).


ISBN: 9789028983731


Meer info: www.pelckmans.be/rechts-is-waar-de-duim-links-staat.html

Meer info: www.netdidned.be

 

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.