VRT moet tv-programma's in VGT makenDe Vlaamse openbare televisie (VRT) moet op een totaal andere manier omgaan met de Vlaamse Gebarentaal (VGT).

Nu worden tv-programma’s geproduceerd door niet-gebarentaligen, gepresenteerd in het Nederlands en toegankelijk gemaakt voor dove Vlaamse gebarentaligen via horende tolken. Dat moet radicaal veranderen. Er moeten programma's komen geproduceerd door dove Vlaamse gebarentaligen, gepresenteerd in de Vlaamse Gebarentaal en toegankelijk gemaakt voor niet-gebarentaligen via ondertiteling in het Nederlands.


De VRT moet werk maken van programma's die gepresenteerd worden in VGT door dove gebarentaligen. Dat zeggen de federatie van dovenorganisaties Fevlado, het Vlaams GebarentaalCentrum (VGTC) en de Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal naar aanleiding van de nieuwe VRT-beheersovereenkomst voor de periode 2016-2020.

De organisaties vinden zelfs dat de VRT beter gewoon zou stoppen met de huidige aanpak. Die doet een "illusie van inclusie" ontstaan. Neem nu het tv-journaal van 19 uur. Dat wordt via de website deredactie.be getolkt door horende tolken, voor wie VGT dus een vreemde taal is. Volgens de organisaties begrijpen veel dove mensen de tolken maar met moeite en kijken ze niet meer. De organisaties pleiten voor programma's met aangepaste inhoud en structuur, "geproduceerd door dove Vlaamse gebarentaligen, gepresenteerd in de Vlaamse Gebarentaal en toegankelijk gemaakt voor niet-gebarentaligen via ondertiteling in het Nederlands".

In Groot-Brittannië zijn zenders verplicht 5 procent van hun zendtijd in de Britse Gebarentaal te voorzien.


De adviescommissie Vlaamse Gebarentaal adviseert de Vlaamse overheid over alles wat te maken heeft met Vlaamse Gebarentaal (VGT) of wat een impact kan hebben op het gebruik ervan en op de ontwikkeling en zichtbaarheid van Dovencultuur. De commissie doet dit op eigen initiatief of op vraag van de Vlaamse overheid.


Meer info: www.adviesvgt.be/08062015%E2%94%82nota-over-de-vrt-beheersovereenkomst-2016-2020


Meer info: www.fevlado.be

Meer info: www.vgtc.be

Meer info: www.adviesvgt.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.