Dialect in de meertalige grootstad (conferentie)

Streektalenconferentie "Dialect in de grootstad"Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2015 vindt in Brussel de streektaalconferentie "Dialect in de meertalige grootstad" plaats. De conferentie maakt deel uit van de Week van het Brussels, en wordt in samenwerking met Variaties vzw en be.brusseleir georganiseerd door de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), die dit jaar 25 jaar bestaat.


Vrijdag staan lezingen op het programma. Sera De Vriendt komt spreken over "het Brussels, een dialect in een eeuwenlange multiculturele context". Jacques Van Keymeulen en Pauline Van Daele (Universiteit Gent) komen het Dialectloket voorstellen. Vincent de Rooij (Universiteit van Amsterdam) heeft een lezing over "onzichtbare aanwezigheid: dialect in de hedendaagse grote stad". Stefania Marzo (KU Leuven) komt spreken over "Stedelijke taalvariëteiten in multicultureel Europa: naar een regionale multi-etnische identiteit?" en Frieda Steurs (KU Leuven) over "Taaldiversiteit in economisch perspectief: is er ook plaats voor regiolecten en dialecten?".

Op zaterdag bestaat het programma onder meer uit een bezoek aan Experience Brussels (een ludieke en informatieve tentoonstelling over het Brussels Gewest) en een concert van (Brusselaar) Johan Verminnen.

Stichting Nederlandse Dialecten
Alle informatie over deze conferentie is te vinden op de nieuwe website van de Stichting Nederlandse Dialecten.
De Stichting Nederlandse Dialecten (SND) is een overlegorgaan voor wetenschappelijk onderbouwd streektaalbeleid, waarin vooral streektaalbeleidsmakers en taalwetenschappers vertegenwoordigd zijn. De SND werd opgericht in 1990 als een samenwerkingsverband tussen medewerkers van Nederlandse en Vlaamse universiteiten en wetenschappelijke instellingen waar aan dialectonderzoek gedaan wordt.

Be.brusseleir
Be.brusseleir is de fusie-vzw die het Brussels dialect promoot met volkstheater, academische projecten en evenementen "om de goesting in 't Brussels met de gekende typische zwans en zelfspot uit te dragen". In be.brusseleir zijn de Academie van het Brussels (°1991), het Brussels Volkstejoêter (°2000) en vzw ARA!, het steunpunt voor het Brussels dialect (°2004) samengegaan.

Vzw Variaties (Gent) is de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen.


Meer info: www.nederlandsedialecten.org

Meer info ook via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of tel. +32 (0)2 502 76 93 of tel. +32 (0)478 65 79 85

Meer info: www.variaties.be

Meer info: www.bebrusseleir.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.