Wereldliteratuur om (samen) voor te lezen

Samen sterke verhalen vertellenWereldliteratuur dient om te worden gelezen. Daarover is iedereen het eens. Maar niet alle wereldliteratuur is ook geschikt om te worden voorgelezen. Of om samen te lezen. Bij uitgeverij Vrijdag (Antwerpen) is het boek "Samen sterke verhalen vertellen" verschenen, een bloemlezing wereldliteratuur geschikt om voor te lezen en samen te lezen. Het Lezerscollectief stelde de bloemlezing samen. Wat is de bedoeling?

 


Het Lezerscollectief
Het Lezerscollectief is een organisatie die in Vlaanderen op grote schaal leesgroepen organiseert waarin zowel mensen zitten die geslaagd zijn in het leven als kwetsbare mensen. In tegenstelling tot bij een traditionele leesclub is het niet de bedoeling dat mensen vooraf een bepaald boek lezen. Integendeel, je komt gewoon binnen en je laat je verrassen door de tekst, die vaak hardop voorgelezen wordt. Samen (voor)lezen en erover praten in groep verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. Dat is in ieder geval de filosofie van Het Lezerscollectief.

Trefwoorden
In Samen sterke verhalen vertellen brengt Het Lezerscollectief een verzameling korte literaire verhalen en gedichten samen die uitstekend geschikt zijn om voor te lezen. Van Herman de Coninck tot Oscar Wilde, van Hugo Claus tot Pessoa, de keuze is heel breed en divers. De verhalen en gedichten wisselen elkaar voortdurend af, en vaak past het onderwerp van een gedicht bij het voorgaande verhaal.

Om het geheel overzichtelijk te houden, is achterin een lijstje met trefwoorden toegevoegd. Zo kan je snel verhalen en gedichten vinden die over een bepaald onderwerp gaan (bijvoorbeeld ‘dromen’, ‘durf’, ‘eenzaamheid’, ‘familie’).

69 auteurs
Recensente Selene Broers schrijft op de boekensite en lezerscommunity Hebban dat de onderwerpen en gedichten van de 69 verschillende auteurs zo uiteenlopen, ‘dat het vrijwel ondoenlijk is een favoriet aan te wijzen. Sommige zijn wat humoristischer, andere stemmen meer tot nadenken. Het is heel waarschijnlijk dat er voor iedereen minstens een aantal verhalen en/of gedichten tussen zitten die bevallen. Ook als je verder nooit "literatuur" leest, zijn dit allemaal heel toegankelijke verhalen en gedichten. En het is natuurlijk ook een ideale bundel om nieuwe auteurs mee te ontdekken!’

Selene Broers vindt het concept van de voorleesgroepen bij Het Lezerscollectief ook interessant: ‘Je moet dan nadenken over de verhalen die je kiest om voor te lezen. Korte verhalen zijn daar inderdaad geschikt voor, omdat de luisteraar dan niet naar huis gaat met een verhaal dat nog niet af is. Deze bundel maakt het kiezen van zo’n voorleesverhaal een stuk makkelijker.’

Het Lezerscollectief is geïnspireerd op The Reader Organisation in het Verenigd Koninkrijk. Daar komen iedere week 400 "shared reading groups" samen. In Vlaanderen is er intussen al een vijftigtal leesgroepen opgericht, onder meer in Antwerpen, Gent en Brussel.
Het Lezerscollectief is een coöperatie. Wie wil bijdragen, kan coöperant worden, de opleiding van een leesbegeleider (helpen) betalen of natuurlijk ook zelf leesbegeleider worden.

LIA
Het Lezerscollectief won begin dit jaar een LIA (Language Industry Award) in de categorie "Belofte van het jaar 2014".


ISBN: 9789460013003

ISBN e-book: 9789460013010


Meer info: http://uitgeverijvrijdag.be/cataloog/fictie/samen-sterke-verhalen-vertellen-het-mooiste-uit-de-literatuur-gekozen-door-het-lezerscollectief


Over Het Lezerscollectief: www.lezerscollectief.be


Recensie Selene Broers op Hebban.nl: http://www.hebban.nl/recensies/selene-over-samen-sterke-verhalen-vertellen

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.