Waarom heten we zoals we heten? (boek)

Waarom heten we zoals we heten?Bij uitgeverij Podium (Amsterdam) is het boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? Waarom we heten zoals we heten van Maarten van der Meer verschenen. Een ontdekkingstocht langs de verschillende aspecten van de voornaamgeving.

Maarten van der Meer schrijft al vijf jaar op zijn blog over namen, hoofdzakelijk voornamen. Daar brengt hij nieuwtjes, bespreekt hij de meest opvallende namen en geeft hij lijstjes en statistieken.

In het boek Wie noemt zijn kind nou Chardonnay (174 blz.) gaat de auteur dieper in op een aantal kwesties, zoals wat je naam over je zegt, oude en nieuwe namen, namen uit de media, vernoemingen, multicultinamen, schaamnamen en nog veel meer.

Ontdekkingstocht
Het boek is geen namenlexicon of namenadviesboek. De auteur zelf noemt het een ‘vrolijke en verbazingwekkende ontdekkingstocht langs de verschillende aspecten van de naamgeving, met de nadruk op vreemde namen en opmerkelijke anekdotes.’ Hiervoor baseerde hij zich niet alleen op archieven, krantenartikels, sociale media en de Voornamenbank van het Meertens Instituut, maar heeft hij ook mensen geïnterviewd. Het resultaat is een boek dat op een heel toegankelijke manier allerlei feiten vertelt over voornamen en voornaamgeving.

Cultuurgeschiedenis
Filip Devos schrijft in het mei-juninummer van het tijdschrift Over taal: ‘Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? is meer dan een (populariserend) boek vol vermakelijke anekdotes over voornaamgeving. Van der Meer weet op basis van wetenschappelijk onderzoek vele links te leggen met psychologie, geschiedenis of geografie. Voornamen zeggen bijvoorbeeld iets over inkomen, karakter, opleiding of leeftijd. Die achtergrondduiding bevat werkelijk een schat aan informatie, en geeft dit overigens uiterst smaakvolle boekje zijn meerwaarde. Kortom: een prachtig stuk cultuurgeschiedenis!’

Maarten van der Meer is blogger, tekstschrijver en redacteur. Naast zijn blog vernoeming.nl schrijft hij ook columns voor “Genealogie”, het kwartaalblad van het Centraal Bureau voor Genealogie in Nederland en artikels over namen voor diverse media. Maarten van der Meer is ook docent Duits in het secundair onderwijs.


ISBN: 9789057597015

Meer info: www.uitgeverijpodium.nl/book/493/Wie-noemt-zijn-kind-nou-Chardonnay-

Meer info: www.vernoeming.nl

Meer info: www.overtaal.be

 

(Miet Ooms)

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.