Komen Lezen!

Komen Lezen!In april 2014 werd in Antwerpen Het Lezerscollectief opgericht. Doel? Op grote schaal leesgroepen organiseren voor iedereen die geslaagd is in het leven en voor kwetsbare mensen. Intussen zijn er in Vlaanderen en Brussel een vijftigtal leesgroepen opgericht. In Gent bijvoorbeeld startten al verscheidene groepen: in een vereniging waar armen het woord nemen, in de gevangenis, in een psychiatrische instelling, in een sociaal restaurant. Komen Lezen!


Ook in de gemeenten rond Gent wordt er samen gelezen. Komen Lezen! is een initiatief van (volkshogeschool) Vormingplus Gent-Eeklo en wordt ondersteund door Het Lezerscollectief. Het Lezerscollectief staat in voor de grondige basisvorming van de leesbegeleiders en voorziet bijkomende training en intervisie.

Wie naar Komen Lezen! of een andere samenleesgroep van Het Lezerscollectief komt, merkt direct het verschil met de traditionele leesclub. Je hoeft geen boeken of gedichten op voorhand te lezen, je komt binnen en je laat je verrassen door de tekst, die hardop voorgelezen wordt.

Samen (voor)lezen en erover praten in groep verbindt mensen en maakt hen sterker en weerbaarder. Dat is de filosofie van Het Lezerscollectief. De leesgroepen zijn geen leesclubs, maar ook geen groepstherapieën. "Laat ons niet alles psychiatriseren. De leesgroepen hebben juist hun waarde doordat ze "vermenselijken"," zei prof. Dirk De Wachter op de Staat van het Boek. Therapeutisch, maar geen therapie.

Vormingplus Gent-Eeklo nodigt belangstellenden uit voor een info- en proefmoment op donderdagavond 22 oktober 2015. "Met Komen Lezen! willen we samen lezen voor het plezier. Omdat mooie verhalen deugd doen. Omdat gedachten en gevoelens van personages je aan je eigen leven doen denken. Omdat gedichten emoties zo goed onder woorden brengen. En omdat samen lezen en erover praten je bij andere mensen brengt."
 
LIA
Het Lezerscollectief is geïnspireerd op The Reader Organisation in het Verenigd Koninkrijk. Daar komen iedere week 400 "shared reading groups" samen.
Het Lezerscollectief is een coöperatie. Wie wil bijdragen, kan coöperant worden, de opleiding van een leesbegeleider (helpen) betalen of natuurlijk ook zelf leesbegeleider worden.

Het Lezerscollectief won begin dit jaar een LIA (Language Industry Award) in de categorie "Belofte van het jaar 2014".

Methode
Naar de effecten van samen lezen en voorlezen in het bijzonder is de voorbije jaren steeds meer onderzoek gedaan. Het Lezerscollectief publiceerde onlangs een bundeling van de voornaamste inzichten, ervaringen, observaties en getuigenissen in een beknopt observatie- en onderzoeksrapport "Samen lezen - de krachtlijnen, effecten en waarde van het samen lezen in de methode van Het Lezerscollectief". Dit rapport is op de website van Het Lezerscollectief in pdf te downloaden.

Vormingplus
Er zijn in Vlaanderen en Brussel dertien Vormingpluscentra (de vroegere volkshogescholen). Ze organiseren een waaier aan activiteiten die volwassenen persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en deelname aan de samenleving stimuleren. Hierbij is er bijzondere aandacht voor groepen die moeilijker hun weg naar vorming vinden.


Lees ook: Leesgroepen voor kwetsbare mensen


Meer info bij Eva Rousselle, educatief stafmedewerker bij Vormingplus (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Meer info: www.lezerscollectief.be

Meer info: www.vormingplusgent-eeklo.be/komen-lezen-info-en-proefmoment-0

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.