De positie van het Spaans in de wereld anno 2015

De positie van het Spaans in de wereld anno 2015(Antwerpen-Brussel) Lieve Vangehuchten & Felipe Santos Rodríguez - Anno 2015 spreken bijna 470 miljoen mensen Spaans als moedertaal. Dat is 6,7% van de wereldbevolking. Hun aandeel in de totale wereldbevolking neemt toe, terwijl het aandeel van de moedertaalsprekers Engels en de moedertaalsprekers Chinees (Mandarijn) afneemt.

Spaans is de op een na meest gesproken moedertaal ter wereld, na Mandarijn.


Ook als voertaal voor internationale economie en politiek bekleedt het Spaans de tweede plaats, na de lingua franca bij uitstek, het Engels. Op internet is het gebruik van het Spaans tussen 2000 en 2013 met meer dan 1100 procent toegenomen. Spaans is nu de op een na belangrijkste taal bij opzoekingen in Wikipedia en op de twee belangrijkste sociale media, Facebook en Twitter.

In de Verenigde Staten spreken nu meer dan 41 miljoen Amerikaanse staatsburgers Spaans als moedertaal, als gevolg van de sterke groei van de Spaanstalige gemeenschap tussen 2000 en 2010. De Spaanstalige gemeenschap vormt er de grootste etnische minderheid. Hierdoor is Spaans in de VS momenteel de meest gesproken tweede taal, een positie die in de toekomst alleen maar sterker zal worden. Demografen voorspellen dat de VS in 2050 het land met het grootste aantal moedertaalsprekers Spaans ter wereld zal zijn.

Wereldwijd leren op dit moment meer dan 21 miljoen mensen Spaans als vreemde taal, en dat zijn er 1,5 miljoen meer dan in 2014. Hierbij zijn de VS, Brazilië en Frankrijk de belangrijkste groeipolen, maar ook in Italië, Ierland en Duitsland is de toename exponentieel. In de VS is Spaans de meest geleerde vreemde taal.

Ook op het Afrikaanse continent is de studie van het Spaans in opmars. In Benin volgen 412.000 mensen lessen Spaans als vreemde taal, in Ivoorkust 341.000, en 205.000 in Senegal, 167.000 in Gabon en 129.000 in Equatoriaal-Guinea.

In België leren op dit moment 46.000 mensen Spaans. Op de schoolbanken zitten er 13.000 scholieren en leerlingen Spaans te leren, op de universiteitsbanken 7500 studenten. Meer dan 25.000 volwassenen leren op een of andere manier Spaans.

Deze cijfers en nog vele andere relevante gegevens over de positie en het belang van het Spaans kunnen in detail geraadpleegd worden in El español: una lengua viva, een jaarlijks rapport van het Instituto Cervantes, de organisatie die de Spaanse taal internationaal uitdraagt. Met dit rapport volgt het Instituto Cervantes sinds 2012 de evolutie van het Spaans in de wereld op.

Het rapport 2015 is gratis te downloaden als pdf, maar wel enkel in het Spaans. Informatie in het Nederlands en in het Frans kan opgevraagd worden bij het Instituto Cervantes in Brussel of bij ondergetekenden.

 

Meer info bij Felipe Santos Rodríguez, directeur Instituto Cervantes Brussel (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info bij prof. dr. Lieve Vangehuchten, titularis Spaans voor academische en professionele doeleinden aan de Universiteit Antwerpen (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 

Download het rapport in pdf:
https://cvc.cervantes.es/lengua/espanol_lengua_viva/pdf/espanol_lengua_viva_2015.pdf

Meer info: www.cervantes.es

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.