Vergeet dialect versus standaardtaal (en andere rigide tweedelingen)

Rethinking dichotomies in language acquisition researchSpreken uw kinderen op de speelplaats dialect of standaardtaal? Groeien ze eentalig of tweetalig op? Maakt u een duidelijk onderscheid tussen hun eerste en hun tweede taal?

In Maastricht komen op vrijdag 5 juni 2015 taalonderzoekers bijeen om kritisch na te denken over de vraag of zulke rigide tweedelingen de zaken nog wel correct voorstellen.


Is dialect spreken niet iets wat je "in zekere mate" kunt doen? En betekent "in zekere mate" niet op een schaal van 0 tot 100 alles wat daartussen zit? Niet 0 óf 100 dus. Hoe aantrekkelijk ook het beeld van dialect en standaardtaal als elkaars tegenpool, dialect spreken of standaardtaal spreken doe je in een bepaalde mate.

Doel van de Maastrichtse workshop ‘Rethinking dichotomies in language acquisition research’ is de rigide tweedelingen in vraag te stellen, alternatieven in overweging te nemen en debat te voeren over de implicaties voor het wetenschappelijk onderzoek.

Bevestigde sprekers zijn Piet Van Avermaet (Universiteit Gent), Kirsten van der Heuij en Leonie Cornips (Universiteit Maastricht), Evelyn Bosma (Fryske Akademy / Universiteit van Amsterdam), Ad Backus (Tilburg University), Ryanne Francot (Universiteit Utrecht), Alma Veenstra (Université Libre de Bruxelles / University of Cambridge) en Mona Timmermeister (Universiteit trecht).

De workshop wordt deels in het Engels en deels in het Nederlands gehouden.


Meer info bij Tessel Boerma (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Meer info: http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/agenda/144804-linguistic-conference-tabu-dag

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.