Hoe maakt digitalisering studenten taalvaardiger? (studiedag)

Forumdag Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger OnderwijsHoe kan digitalisering de taalvaardigheid van studenten in het hoger onderwijs versterken? Dat is de centrale vraag op de zevende forumdag, een bijeenkomst van het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs. De forumdag heeft dit jaar op dinsdag 19 mei 2015 in Gent plaats onder het motto "Taalbeleid in de 21ste eeuw".

Taalvaardigheid is essentieel voor studiesucces, zo blijkt uit onderzoek. En niet alleen in taalstudies. Bij het verwerven en aantonen van professionele kennis en vaardigheden kan taalvaardigheid een krachtige hefboom zijn. Kán, want vaak is ze niet goed genoeg.


Het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning wil docenten, taalondersteuners en beleidsmedewerkers uit het hoger onderwijs samenbrengen om expertise en praktijkervaring over taalbeleid en taalondersteuning met elkaar te delen. De forumdag is een bijeenkomst met lezingen, posterpresentaties en paneldiscussies.

Dit jaar is de centrale vraag op de forumdag hoe digitalisering studenten taalvaardiger kan maken.
"Welke vormen van digitale ondersteuning hebben effect op de talige competenties van je studenten en wat zijn de beperkingen ervan? Hoe kunnen die hulpmiddelen geïmplementeerd worden in het taalbeleid van je instelling of opleiding? Kan digitalisering van het onderwijs bijdragen om een draagvlak voor taalbeleid te creëren? Hoe kan de digitalisering van het onderwijs taalondersteuning bieden aan studenten?"

De forumdag wordt afgesloten met een debat over zin en onzin van online taaltoetsen, al dan niet als deel van een toelatings- of instroomprocedure.

Het volledige programma is via onderstaande link te raadplegen. Voor de plenaire lezing komt Koen De Pryck (Vrije Universiteit Brussel). Hij zal spreken over "Taalvaardigheid als hefboom voor 21st Century Skills".

De vorige editie van de forumdag vond plaats in Kortrijk (HoWest) en had woordenschatverwerving als centraal thema; hoe kunnen studenten meer grip krijgen op de professionele en academische woordenschat die ze moeten beheersen? De lezingen en presentaties zijn via onderstaande koppeling te downloaden.

Het Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs werd in 2009 opgericht op initiatief van een aantal taalbeleidscoördinatoren.

Vorige zomer bezorgde het forum een adviesnota aan de nieuwe Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD & V). In die nota pleitte het forum o.a. voor meer samenwerking tussen secundair en hoger onderwijs: "De leden van het Forum delen de opvatting dat het secundair onderwijs de verantwoordelijkheid heeft voor de algemene taalvaardigheid en het hoger onderwijs voor de academische en professionele taalvaardigheid. Een naadloze aansluiting tussen secundair en tertiair onderwijs is essentieel om de overgang naar het hoger onderwijs voor alle studenten efficiënt te laten verlopen en op die manier de kans op studiesucces te verhogen. Hiervoor is een dialoog tussen beide niveaus noodzakelijk. Het Vlaams Forum Taalbeleid en Taalondersteuning vraagt aan de minister om de samenwerking tussen het secundair en het tertiair onderwijs te bevorderen."


Meer info bij Annemarie Leuridan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: www.forumtaalbeleidhogeronderwijs.be

Meer info: http://www.howest.be/forumdagtaalbeleid/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.