HoGent onderzoekt talenbeleid bij kmo's

HoGent onderzoekt talenbeleid bij kmoWat heeft een kmo nodig op het vlak van vreemde talen? Waar ervaart de kmo taalproblemen? Waar ziet de kmo opportuniteiten als het over vreemde talen gaat? En wat is er dan haalbaar of concreet toepasbaar?

De faculteit Bedrijf en Organisatie van de Hogeschool Gent voert momenteel een onderzoek uit naar talenbeleid bij kmo's.Kmo's die de onderzoeksenquête invullen, kunnen een persoonlijk feedbackrapport ontvangen.


Er zijn in Europa ongeveer een miljoen kmo's.Uit een studie die de Europese Commissie in 2007 presenteerde, bleek dat ruim een op de tien Europese kmo's over een periode van drie jaar een exportcontract had gemist en inkomsten had laten liggen omdat er bij het personeel onvoldoende kennis van vreemde talen voorhanden was. In gemiddelden gesproken kwam dat neer op een gemiste omzet van ongeveer 325.000 euro per kmo over een periode van drie jaar.

Uit de studie bleek ook dat ongeveer de helft (48%) van de Europese kmo's taalopleidingen aan zijn medewerkers aanbood en dat ook ongeveer de helft (46%) plannen had om nieuwe exportmarkten te betreden in de loop van de komende drie jaren.

Talenbeleid of niet?
De studie liet verder een duidelijk verband zien tussen taal en succes in de export. Uit een berekening bleken grote prestatieverschillen tussen enerzijds kmo's die bewust een talenbeleid voeren, die native speakers en medewerkers met kennis van vreemde talen aanwerven en die vertalers en tolken inzetten en anderzijds kmo's die dat niet doen. Het aandeel van de export in de omzet lag bij de eerste categorie kmo's gemiddeld 44% hoger dan bij de tweede categorie kmo"s.

Zelf investeren!
Bij de presentatie van de studie begin 2007 zei toenmalig Europees commissaris voor Meertaligheid Leonard Orban dat de bedrijven zelf proactief moeten investeren in talen in plaats van te wachten tot het klassieke onderwijssysteem hun de perfecte meertalige medewerker op een plaatje komt aanbieden.

HoGent
De faculteit Bedrijf en Organisatie van de Hogeschool Gent voert momenteel een onderzoek uit naar talenbeleid bij kmo's.Met behulp van een enquête willen de onderzoekers Marjan Marchand en Sarah Auman een eerste antwoord vinden. Het onderzoek moet op termijn uitmonden in een praktische toolbox met concrete taalstrategieën voor zowel bedrijf als werknemer.
Kmo's die willen weten hoe ze zelf scoren op taalvlak kunnen een enquête invullen en een persoonlijk feedbackrapport ontvangen. Voor twee deelnemende kmo's gaan de onderzoekers een gepersonaliseerd coachingstraject uitstippelen en begeleiding voorzien.

Dit onderzoek van HoGent loopt van eind september 2014 tot eind september 2015.


Meer info bij projectcoördinator Marjan Marchand (tel. +32 498 70 06 18 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: https://jfe.qualtrics.com/form/SV_9WuyiWvrdnjliaF

Meer info: www.hogent.be/fbo

Meer info: http://expertise.hogent.be/nl/projects/talen-voor-zaken-een-onderzoek-naar-de-toepasbaarheid-in-vlaamse-kmos-van-taalstrategieen-geformuleerd-op-europees-niveau%28d46f52ad-c42b-4f9f-a12e-7e10366c3968%29.html

 

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.