Zo pak je een design award met een dialectwoordenboek

Dialectwoordenboek pakt design award

Zoals filmsterren dromen van een Oscar, zo dromen vormgevers van een Design Award van de Type Directors Club (TDC) van New York. Joep Pohlen van Polka Design (Roermond) sleepte zo"n award in de wacht. Met een dialectwoordenboek nog wel: het Thoears Woeardebook. Samen met de andere winnaars reisde het dialectwoordenboek van het kleine Limburgse witte stadje Thorn de wereld rond en werd het een collector's item.


Thorn is een klein stadje met een grote geschiedenis, in Nederlands Limburg. Met 2500 inwoners, waarvan een aantal fervente dialectliefhebbers die op een dag samen de Werkgroep Thoears Woeardebook vormden en het dialect van Thorn vastlegden in het Thoears Woeardebook, dat drie jaar geleden verscheen. Voor de vormgeving van hun woordenboek deden ze een beroep op Joep Pohlen. Die had het idee om vorm en afwerking van het boek de rijke geschiedenis en het karakter van het stadje te laten uitstralen.

Joep Pohlen: "Het witte stadje Thorn was vroeger een klein vorstendom dat werd bestuurd door adellijke vrouwen die aan het hoofd stonden van de abdij van Thorn. De vormgeving van het woordenboek straalt het karakter van Thorn uit. De witte pagina's van het binnenwerk, de kleuren en de afwerking van het boek zijn geïnspireerd op de geschiedenis van Thorn en het zilveren omslag met de kant-achtige bedrukking straalt de grandeur uit van de adellijke periode."

Voor zijn dialectwoordenboek kreeg Joep Pohlen een "Certificate for Typographic Excellence" van de Type Directors Club in New York. "Op ons vakgebied vergelijkbaar met de Oscars voor de filmindustrie," zegt hij op zijn website. Het Thoears Woeardebook reisde vervolgens samen met de andere winnaars van de begeerde TDC design award een jaar lang de wereld rond in een tentoonstelling die in zeven wereldsteden halt hield.

Dialectwoordenboek pakt design award. Het moet niet altijd een erfgoedprijs zijn.

 

Lees ook: Dialectwoordenboek pakt erfgoedprijs


Meer info bij de Werkgroep Thoears Woeardebook (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Meer info: http://www.polka.nl/award.html

Meer info: http://www.ghklandvanthorn.nl/index.php?title=Thoears_Woeardebook

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.