'De standaardtaal, geloof me, die loopt af'

Joop van der Horst blikt terug op zijn carrière (en het einde van de standaardtaal en van de taalwetenschap)"De standaardtaal, geloof me, die loopt af." Dat zegt hoogleraar Nederlandse taalkunde Joop van der Horst (KU Leuven) in een interview met Ludo Permentier en eindredactrice Astrid Houthuys in De Standaard van 6 november 2014, naar aanleiding van zijn emeritaat op 1 oktober. "En de taalwetenschap houdt weldra op te bestaan."


Over de standaardtaal
"Die wordt nu alleen nog gesproken door een paar ouwe kerels. Zoals ik.’

Over de taalwetenschap
"Wat heeft de taalwetenschap de afgelopen vijftig jaar nu eigenlijk bereikt? Chomsky’s universele grammatica? Niks. Per computer vertalen? Niet gelukt. Hoe dolfijnen met elkaar piepen? Niet gelukt. Wat is er de afgelopen vijftig jaar eigenlijk wél gelukt als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de wetenschap van de kleine deeltjes of de medische wetenschap? Ja, van een paar talen weten we nu ietsjes meer, maar voor de rest..."

Over de spelling
"Dan zeg ik tegen de Taalunie: doe eens iets wat echt nodig is, maak de spelling computerproof, pas de dt-regel aan, in plaats van te zeuren over verbindingsstreepjes en trema’s en een “n” in pannenkoek.’

Over zinsontleding
"Een vergissing van de achttiende eeuw. Daar moeten we van af."

Over de taalliefhebber
"Het ergert me dat iedereen over taal meepraat, maar vaak nauwelijks met enige kennis van zaken. En dat is een groot verschil met voetballiefhebbers en wijnkenners, die al eens een boek lezen over hun hobby en die iets weten over allerlei voetbalgebeurtenissen in 1973."


Ook in het Radio 1-programma Interne keuken (op de VRT) kijkt Joop van der Horst terug op zijn carrière. Dat interview is via onderstaande link te beluisteren.


Lees ook: Het einde van de standaardtaal (boek)


Meer info: www.standaard.be

Meer info: www.vrt.be/taal/audio/joop-van-der-horst-emeritus

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.