Zottegemschen Dictionair

"De jeugd spreekt meer en meer AN. Dat is ook goed en ik voed mijn eigen dochter ook in het AN op. (...) Maar het Zottegems dialect is belangrijk erfgoed dat we hebben meegekregen van onze ouders en grootouders. Het zou jammer zijn mocht dat verloren gaan. Dat is de reden waarom ik de belangrijkste Zottegemse woorden gebundeld heb in een woordenboekje."

Dat zegt Geert Van de Velde, in het dagelijks leven organisator van evenementen en manager van dj's, in het Zuid-Oost-Vlaamse weekblad De Beiaard naar aanleiding van de publicatie van zijn "Zottegemschen Dictionair".

De Zottegemschen Dictionair (115 blz.) beschrijft ongeveer 1000 Zottegemse dialectwoorden. "Ik ben er dik twee jaar geleden mee begonnen, toen kameraden op Facebook in het plat Zottegems begonnen te schrijven. Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar woorden. Ik vond die op internet, in gesprekken met oudere mensen en bij volkszanger Miele, die zelf een wekelijkse bijdrage levert in een weekblad waarin hij uitleg geeft over dialectwoorden," aldus nog de auteur in Het Nieuwsblad.

Het dialectwoordenboek is te koop in de krantenwinkels van het Zuid-Oost-Vlaamse Zottegem en straks ook op de kerstmarkten aldaar. Het kost 10 euro en daarvan gaat een euro naar een goed doel in Zottegem.

De Zottegemschen Dictionair is op 2000 exemplaren gedrukt.


Meer info: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141109_01366631

Meer info: http://www.de-beiaard.be/

Meer info: http://www.event-a.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.