Justitie kan tolken weer niet meer betalen

Justitie kan tolken weer niet meer betalenDe herfst is in het land. Tijd voor het jaarlijkse bericht over de betalingsachterstand van de Belgische Justitie aan de gerechtstolken en -vertalers. Dit jaar lezen we in Het Belang Van Limburg: het budget is op en de tolken krijgen hun loon pas in maart 2015.


Volgens Het Belang Van Limburg is er in het gerechtelijke arrondissement Hasselt een tekort van 750.000 euro. In Mechelen staat er nog voor 170.000 euro open, in Gent 750.000 euro.

Justitieminister Koen Geens gaat naar verluidt overleggen met zijn collega Johan Van Overtveldt van Financiën.

Volgens Karin Temmerman, SP.A-fractieleider in de Kamer, is de totale betalingsachterstand van Justitie "door het wanbeleid van voormalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) intussen opgelopen tot 75 miljoen euro". "Tolken, geneesheren en andere experts wachten al zes maanden op de betaling van hun prestaties," aldus nog Karin Temmerman.

Faillissement
Volgens Lextra Lingua, vereniging voor beëdigd vertalers en tolken, moeten sommige tolken intussen al leningen afsluiten om hun eigen rekeningen te betalen.

Volgens de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken (BKVT) zitten heel wat beëdigd vertalers en tolken momenteel zonder inkomsten en staan ze op de rand van het faillissement.

Mirakels
In een reactie aan De Standaard laat het kabinet van Justitieminister Geens vandaag weten dat het regeerakkoord in 2015 40 miljoen euro extra voorziet voor de financiering van de gerechtskosten. Volgens De Standaard zegt het kabinet verder dat Geens "inspanningen zal leveren om hierop in te zetten", maar "geen mirakels belooft".


Meer info: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20141103_01355472/justitie-kan-tolken-niet-meer-betalen

Meer info: http://karintemmerman.be/artikel/Parlement/lijken-uit-de-kast-op-justitie/

Meer info: www.lextra-lingua.be

Meer info: www.vertalers.be

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.