51 interviews over taal, taalkunde en het brein (Liesbeth Koenen)

Het vemogen te verlangenBij de Nederlandse uitgeverij Fosfor (Amsterdam) is het e-boek Het vermogen te verlangen (9 letters) van de hand van taaljournalist Liesbeth Koenen verschenen.

Het boek bevat 51 interviews over taal en het menselijk brein, die Liesbeth Koenen de voorbije drie decennia bij toonaangevende taalspecialisten heeft afgenomen.

Alle interviews samen geven een breed en rijk beeld van wat we weten over taal.

Het vermogen te verlangen (9 letters) dat bij Fosfor verschijnt, is een e-boek in ePub-formaat. Het gaat om een herziene en uitgebreide uitgave van de gedrukte eerste editie van 1990 (met 20 interviews) en de tweede van 1997 (met 35 interviews).

De geïnterviewden (waaronder Noam Chomsky, Bill Labov, Ray Jackendoff, Stanislas Dehaene, Reinhold Aman maar ook Hugo Brandt Corstius, Gerrit Komrij en P.C. Paardekooper) praten met Liesbeth Koenen "over hoe kinderen taal oppikken, over gebarentaal, toontalen, mengtalen en vertalen, over oertaal, insliktaal, voeltaal en schuttingtaal. De intrigerende, soms bizarre gevolgen van hersenletsel komen ter sprake, maar ook wat er in de hoofden van gewone mensen gebeurt."

"Tegenwoordig kunnen we naar binnen kijken en hersenen bijvoorbeeld bij iets onverwachts even "huh?" zien zeggen. En telkens blijkt dat er achter alledaags gepraat een indrukwekkende hoeveelheid systematiek schuilgaat die we moeiteloos hanteren. Hoe doen we dat? Is taal aangeboren of aangeleerd? Staat het taalvermogen los van andere vermogens, of juist niet?"

Op de website van de uitgever zijn de uitgebreide inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk in te kijken. Het boek is in ePub-formaat en zowel bij de uitgever als in iTunes en andere stores te verkrijgen.

Liesbeth Koenen is taalkundige, wetenschapsjournalist, auteur en redacteur. Volgens taalonderzoeker en blogger Marc van Oostendorp moet iedereen die inmiddels nog nooit door Liesbeth Koenen is ondervraagd, zich ernstig afvragen waar hij of zij eigenlijk mee bezig is.


ISBN: 9789462251182


Meer info: https://www.singeluitgeverijen.nl/querido/boek/het-vermogen-te-verlangen-9-letters/

Meer info: www.liesbethkoenen.nl

Meer info: https://www.neerlandistiek.nl/2014/08/het-aantal-relaties-tot-een-broodje-ham-is-onbeperkt/

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.