Petitie: Overheid moet (onderzoek van) dialecterfgoed steunen

Petitie: Overheid moet dialecterfgoed financieel steunen

Update 31/12/2012: De vakgroep Nederlandse taalkunde van de Universiteit Gent krijgt van de Vlaamse regering 600.000 euro en van de Nederlandse Taalunie 200.000 euro om het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD) volledig te digitaliseren. Meer dan 10.000 mensen ondertekenden de petitie.

(3/10/2012) De (Vlaamse) dialecten zijn kostbaar cultureel erfgoed. Ze zijn het resultaat van een eeuwenlange mondelinge taaltraditie: gedurende anderhalf millennium zijn ze van generatie op generatie overgeleverd. Daarom vormen ze een belangrijk onderdeel van ons cultureel patrimonium.

Bovendien kan de taalgeschiedenis van Vlaanderen alleen via de studie van de traditionele dialecten beschreven worden. Het is dus dringend nodig de dialecten vast te leggen en de bestaande verzamelingen dialectgegevens te bewaren en te ontsluiten.

Een dergelijke belangrijke opdracht kan het best worden uitgevoerd door een organisatie die financieel gesteund wordt door de Vlaamse overheid. Dat is het standpunt van vzw Variaties (Gent), de koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen. Dezelfde organisatie kan ook ondersteuning bieden op het vlak van dialect en oraal erfgoed aan het publiek, aan scholen en aan organisaties binnen de erfgoedsector die daar behoefte aan hebben. Vandaag is er voor deze belangrijke opdrachten bijna geen geld.

Als u het standpunt van vzw Variaties deelt dat de Vlaamse overheid het dialecterfgoed en in het bijzonder het dialectonderzoek financieel (meer) moet steunen, dan kunt u via onderstaande koppeling de petitie ondertekenen die Variaties vzw aan de Vlaamse overheid zal overhandigen.

Nadat u de petitie hebt ondertekend, kunt u nog aangeven of u graag als vrijwilliger aan projecten rond dialect wilt meewerken.Meer info via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Meer info: www.dialecterfgoed.beMeer info: www.variaties.be


(dd)

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.