Hoe luid klinkt de stem van de Vlaamse doven?Precies vijf jaar geleden keurde het Vlaams Parlement het voorstel van decreet goed dat de Vlaamse Gebarentaal (VGT) als de officiële taal van doven en bij uitbreiding van alle Vlaamse gebarentaalgebruikers erkende.

"De dovengemeenschap beschouwt zich als een taalkundige minderheid, niet als een "groep gehandicapten". Als we anders zijn, is dat omdat we ons bedienen van de gebarentaal. Wij zien onszelf als een aparte taalgroep. Een beetje zoals de Friezen binnen Nederland. Of de Catalanen binnen Spanje. Of de Brusselse Vlamingen in de hoofdstad? Hoewel de vergelijking waarschijnlijk wat mank loopt, is ze illustratief voor hoe de dovengemeenschap zich verhoudt tot de horende wereld."

Dat zegt Helga Stevens in een opiniestuk op deredactie.be naar aanleiding van de vijfde verjaardag van de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal.

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.