'Iedereen kent Newton en Darwin, niemand Bopp en Panini.' (De Grote Taaldag)

Op zaterdag 5 februari wordt in Utrecht de eerste editie gehouden van De Grote Taaldag.

De Grote Taaldag is een initiatief van de Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AVT), de Nederlandse vereniging voor toegepaste taalwetenschap Anéla, de Vereniging Interuniversitair Overleg Taalbeheersing (VIOT) en de Landelijke Onderzoekschool Taalwetenschap (LOT).

In De Grote Taaldag worden drie reeds bekende evenementen samengebracht: de Anéla / VIOT Juniorendag, de AVT TIN-dag (Taalkunde in Nederland) en het Taalgala.

Tijdens het Taalgala worden de eerste resultaten van het Taalcanonproject gepresenteerd. De taalcanon is een idee om de taalwetenschap en kennis over de grote ontwikkelingen in de taalkunde te promoten bij een zo groot mogelijk publiek. De aanleiding vormde een artikel in het NRC-Handelsblad van 14 oktober 2008 onder de titel "Iedereen kent Newton en Darwin, niemand Bopp en Panini" en het daarmee gepaard gaande besef dat er iets moest worden gedaan aan het feit dat de taalwetenschap bij het grote publiek een grote onbekende is.

"Alles wat u altijd al wilde weten over taal en taalwetenschap, ..." De taalcanon, die de vorm van een wiki krijgt, is een initiatief van Anéla, LOT en AVT.

Verder worden tijdens het Taalgala opnieuw prijzen uitgereikt: een dissertatieprijs voor het beste taalkundige proefschrift, de Populariseringsprijs voor het beste populariserende artikel op het terrein van de taalwetenschap, een prijs voor de beste poster, een scriptieprijs en een publieksprijs.

Wie waren Bopp en Panini ook weer?


Meer info: www.uu.nl/faculty/humanities/NL/Actueel/Agenda/Pages/20110205-grote-taaldag.aspx


Meer info: http://www.lotschool.nl/files/newsletters/2010/aankondiging-Taaldag-2011.pdf


Meer info: www.nrc.nl


(dd - 11/1/2011)

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.