Na 13,5 jaar is België nog eens EU-voorzitter. Of correcter: België neemt het voorzitterschap waar van de Raad van de Europese Unie, kortweg de Raad. 

Zit België nu de EU voor? Of alleen de Raad? Maar die Raad heeft toch al een voorzitter, een Belg nog wel, Charles Michel? 

Juist. Als het over Europa gaat, gooien veel mensen alles op een hoopje. Wie zorgvuldig wil spreken over Europese zaken, moet een goed inzicht hebben in wat Europa juist doet en hoe Europa beslissingen neemt.

En taalprofessionals die zorgvuldig willen spreken over Europa, moeten ook weten hoe Europa omgaat met haar talen. Vertalen is de taal van Europa, zei de Italiaanse schrijver en semioticus Umberto Eco. Klinkt goed, maar wat betekent dat concreet en wie zijn de mensen die Europa vertalen? Vertalers natuurlijk, en veruit de grootste club van meer dan 1600 vertalers werkt bij de Europese Commissie.

In deze inspiratiesessie ontsluieren we Europa en zoomen we in op de mensen die Europa vertalen. Woensdag 21 februari 2024 van 12.00 tot 13.00 uur, online via Teams bij De Taalsector.


Inhoud

Eerst verkennen we de vele kamers van het Europese huis. Dat doen we met Europa-experte Lies Cappoen van Europahuis-Ryckevelde (Brugge).

Welke instellingen zijn er precies, wie speelt welke rol, en hoe werken ze samen? Verwacht geen saaie theoretische uiteenzetting, maar een levendige interactie met de vinger aan de pols van de actualiteit.

Daarna kijken we in het Europese huis mee over de schouders van vertaler Toon Vanden Abeele, die bij de Europese Commissie werkt als workflowmanager.

Wie is hij? Wat doet hij concreet? Hoe ziet zijn werkdag eruit? Hoe is hij bij de EU vertaler en workflowmanager geworden? Wat moest hij daarvoor kennen en kunnen? En wat doen zijn 1599 collega's daar eigenlijk allemaal? Hoe creëren zij met taal, dag in dag uit, waarde voor Europa? 

Inspiratiesessies bij De Taalsector zijn geen eenrichtingswebinars. Verwacht een stevige portie interactie. Onze sessies worden ook nooit opgenomen; terugkijken is dus niet mogelijk. De enige manier om onze sessies te beleven is "live".

 

Praktisch

Datum: woensdag 21 februari 2024, van 12.00 tot 13.00 uur. Kom gerust binnen vanaf 11.45 uur voor een informeel netwerkbabbeltje. We starten stipt om 12.00 uur.

Plaats: online (via Teams)

Format: inspiratiesessie

 

Aanmelden

Deelnemen aan deze inspiratiesessie is gratis.

Aanmelden. Kan alleen via dit online formulier, tot 10.00 uur op 21 februari 2024. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.

Afmelden. Onze gastsprekers komen goed voorbereid, en hoewel de sessie gratis is, zijn de organisatie en de communicatie natuurlijk niet zonder kosten. Kun je niet komen en kun je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook last-minute. We weten dan ook dat we niet nog snel ergens een technisch probleem met de verbinding of zo moeten helpen oplossen.

 

Contact

Een vraag? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

Meer info vind je op de website van het Belgische EU-voorzitterschap, op de website van het directoraat-generaal Vertaling van de Europese Commissie, en op de website van Europahuis Ryckevelde.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.