Zit er nog steeds een taalprofessional in jou?"Ik ben in 2005 afgestudeerd als vertaler, maar heb weinig of niets gedaan met mijn studies. Nu zou ik graag in bijberoep aan de slag gaan als vertaler of copywriter."

"Denk je dat ik nog mee kan, met al die nieuwe technologieën?"

"Is de taal niet enorm veranderd intussen?"

Ben jij afgestudeerd als licentiaat vertaler, tolk of filoloog maar heb je nooit een echt taalberoep uitgeoefend én zou je wel een carrièreswitch naar de taalsector overwegen om je oude passie nieuw leven in te blazen?

De Taalsector nodigt je uit voor een spannende workshop waarin je voor jezelf het antwoord op deze vragen kunt achterhalen. Zit er nog steeds een taalprofessional in jou? Vrijdag 20 oktober 2023 van 14.00 tot 17.00 uur bij De Taalsector in Gent

 

Inhoud en doelstelling

1. Update over de taalsector
Er zijn veel goede argumenten voor een carrièreswitch naar de taalsector: je leeft je uit in je passie, je leert elke dag bij, je kunt flexibel werken, je hebt maatschappelijke impact, je werkt vaak samen met mensen uit verschillende culturen, de expertise die je elders opgebouwd hebt kan grote waarde hebben in een taalsector die groeit als kool en erg dynamisch is (denk taaltechnologie, globalisering, maatschappelijke trends).

Deze workshop begint met een korte update over de taalsector: ja, er zijn nog steeds vertalers, tolken en copywriters, maar intussen ook nog meer dan honderd andere taalberoepen in de taalsector. Wat doen al die mensen professioneel met taal? Hoe verdienen ze er goed hun brood mee? Wat zijn de knelpuntberoepen? Waar is de talentschaarste het meest nijpend in de sector? Hoezo blijft de taalsector maar groeien als kool? En vooral: waar liggen de mooiste kansen voor zijinstromers?

2. Workshop
In deze workshop zoomen we in op de schrijfberoepen. Je gaat aan de slag met enkele use-cases uit de recente praktijk: je startteksten zijn naar keuze literair, technisch, zakelijk, journalistiek of marketing. In het Nederlands, Engels, Frans of Duits, ook naar keuze. Rond elke tekst is dus een use-case gebouwd: wie is de opdrachtgever, wat verwacht de opdrachtgever, voor wie is de tekst bestemd, welk effect beoogt de tekst te sorteren enz. Je schrijft met en zonder technologie, je herschrijft, je vertaalt met en zonder technologie, je reviseert en post-editeert, je past aan, je creëert een heel nieuw origineel, je schrijft voor zoek- en vertaalmachines, je schrijft voor een lezer, je schrijft voor een luisteraar, enz.

3. Reflectie en peer learning
Vervolgens ga je met de andere deelnemers in dialoog over de keuzes die je hebt gemaakt en wat je daarbij hebt gevoeld. We nemen geen test af en geven geen punten voor de beste tekst of vertaling.

Deze workshop is een goede mix van actie en reflectie voor jezelf en met de andere deelnemers. Doel van de workshop is niet die ene beste tekst te kiezen, maar de grenzen van je comfortzone als kandidaat-schrijfprofessional af te tasten. We nemen ruim de tijd voor reflectie en gedachtewisselingen, want dat is het meest leerzame deel van de workshop.

Deze workshop is een levendige bedoening met veel interactie, geen voorgekauwde lezing. We creëren bij De Taalsector steeds een "veilige" omgeving waarin iedereen zich geborgen kan voelen, ook om fouten te maken of een experimentje te wagen.

De workshop wordt begeleid door Dries Debackere (De Taalsector).

De Taalsector hecht groot belang aan de informele contacten voor en na de workshop. Kom gerust een uur te vroeg voor koffie en een stuk taart. Blijf nadien hangen met een natje en een droogje. Daar komen vaak nog de interessantste contacten van.


Aanmelden

Datum: vrijdag 20 oktober 2023, 14.00 - 17.00 uur

Plaats: De Taalsector, Molenaarsstraat 111-46, 9000 Gent

Prijs: 75 euro (excl. btw)

Beslis je binnen 14 dagen na deze workshop om lid te worden van De Taalsector, dan trekken we de prijs voor deze workshop integraal af van de lidmaatschapsbijdrage.

Je kunt je aanmelden via dit formulier (Microsoft Forms). Aanmelden kan tot 15 oktober 2023. 
Na je aanmelding ontvang je meteen een bevestiging en wat later alle nuttige praktische informatie en de factuur.

Kun je niet komen of kun je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. niet later dan 15 oktober 2023. Daarna is het volledige inschrijvingsbedrag verschuldigd.
Afmelden is belangrijk, omdat we jouw plaats vaak nog aan iemand anders kunnen aanbieden.

Deze workshop is om evidente redenen vooral gericht op niet-leden van De Taalsector. Leden die interesse zouden hebben om deel te nemen aan deze workshop sturen een mailtje. We hebben enkele gratis plaatsen beschikbaar.

 

Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We bieden deze workshop ook op aanvraag en op maat aan, zowel online als on site.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.