Wie verdient er aan jouw woorden? En is dat oké? Online inspiratiesessie 31 mei 2023

Data is het nieuwe goud. En dat geldt ook voor taaldata. Als taalprofessional en taalondernemer zit je goed. Maar wie verdient er in deze tijden van AI eigenlijk nog allemaal geld met jouw taaldata, met jouw woorden? Met of zonder jouw akkoord?

Een inspiratiesessie over geld verdienen met taaldata en de ethische vragen die daar soms bij kunnen worden gesteld.

Nidiyare Frutos zocht uit om welke taaldata het allemaal gaat (blogposts, e-mails, chats, telefoongesprekken, vertalingen en vertaalgeheugens, termenlijsten, tolkopnames en transcripties, taalleerboeken enz.), hoe taaldata verwerkt worden en hoe er inkomsten mee gegenereerd worden.

In een korte inspiratiesessie op woensdag 31 mei 2023 (12.00 – 13.00 uur) stelt Nidiyare lastige vragen en nodigt ze uit om samen bewust te zijn van de verdienmodellen en er met elkaar over uit te wisselen.

Inhoud en doelstellingen

In deze inspiratiesessie gaat het onder meer over:

Soorten taaldata: open bronnen zoals Wikipedia, blogposts en fora, vertalingen en vertaalgeheugens, glossaria, taaldata voor AI, spraakdatabanken, transcripties van getolkte vergaderingen, inhoud voor taalhandboeken en andere gestructureerde en niet-gestructureerde data.

Verwerking van taaldata: methoden voor het opschonen en verfijnen van taaldata, verrijken, anonimiseren, pseudonimiseren en customiseren

Kwaliteit van taaldata: methoden en criteria om de kwaliteit van taaldata te beoordelen

Markt voor taaldata: overzicht van de "taaldatasector": belangrijkste spelers, stakeholders, dynamiek van vraag en aanbod

Verdienmodellen: strategieën om inkomsten te genereren uit taaldata

Ethische overwegingen: intellectuele-eigendomsrechten (IPR), auteursrechtelijke kwesties, impact op marktwerking, uitdagingen voor talen met weinig taaldata


Doel van de sessie is bewust te worden dat in de taalsector behalve met afgewerkte producten en diensten ook met grondstoffen geld verdiend wordt en wat daarvan mogelijke implicaties zijn voor jou als taalprofessional, bedrijf of organisatie in de taalsector.

Taalbeleid: voor deze sessie is de voertaal Engels. Vragen kunnen ook in het Nederlands, Spaans of Frans gesteld worden.


Aanmelden

Datum: woensdag 31 mei 2023 van 12.00 tot 13.00 uur online (via Teams)

Aanmelden is verplicht via dit online formulier. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.

Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.