Gent wil in 2030 Europese Culturele Hoofdstad zijn.

Dat zal niet zomaar gebeuren; de jury is streng en er zijn nog kandidaten: Brussel, Brugge en Luik bijvoorbeeld. 

Om de internationale jury te overtuigen is een sterk dossier nodig. Dat moet er zijn tegen de zomer van 2024. Gent heeft dus nog even tijd om deze twee sleutelvragen helemaal goed te beantwoorden: waarom dingen we eigenlijk mee naar #Gent2030? En waarom maken we kans?

Terwijl er achter de schermen hard wordt gewerkt aan de Gentse kandidatuur, vraagt de Gentse taalsector zich af of hij misschien ook iets kan bijdragen aan het dossier voor #Gent2030. En zo ja, wat dan? Hoe zouden taal, taaldiversiteit, meertaligheid, taaltechnologie en alle taalexpertise die Gent herbergt een meerwaarde kunnen zijn voor de kandidatuur?

Om op deze vraag een goed en concreet antwoord te formuleren nodigt De Taalsector alle Gentse taalprofessionals uit voor een workshop op donderdag 8 juni 2023 van 18.00 tot 20.30 uur in Gent.
 

 
Inhoud en doelstelling

Programma

Welkom

De Gentse taalsector: wat en wie? Feiten en cijfers (Dries Debackere)

Gesprekken met taalprofessionals over #Gent2030: wat geleerd? (Zahra El Morabit Sghire)

Stand van zaken van de kandidatuur (Bart Vandesompele, Community Gent)
- Wat is Europese Culturele Hoofdstad?
- Wat zijn de selectiecriteria?
- Waarom zou Gent meedingen?
- Waarom zou Gent kans maken?

Brainstorming
In kleine groepjes en plenair wisselen we uit rond sleutelthema's zoals taaldiversiteit en culturele diversiteit, meertaligheid en interculturele dialoog, taaltechnologie en toegankelijkheid & inclusiviteit.
We zoeken uit op welke manieren taal waarde zou kunnen toevoegen aan:
- de aantrekkelijkheid van het culturele programma,
- de betrokkenheid van de Gentenaars en aan de internationale participatie,
- de Europese dimensie die een goed dossier moet hebben,
- de langdurige impact van het hoofdstadjaar voor Gent en voor Europa.

Conclusies


Doel

De beoogde uitkomst van deze workshop is een genuanceerd en bruikbaar antwoord op de vraag of de Gentse taalsector zou kunnen bijdragen aan de kandidatuur voor #Gent2030, en zo ja, hoe dan? 

Voor een goed begrip: deze workshop is een initiatief van taalsectororganisatie De Taalsector en is opgezet als een sectorinterne denkoefening. Of we daarna ook met iets naar buiten komen, hangt af van de uitkomst van de workshop.


De workshop wordt gefaciliteerd door Zahra El Morabit Sghire en Dries Debackere (stagiair en facilitator bij De Taalsector).

 

Aanmelden

Datum: donderdag 8 juni 2023 van 18.00 tot 20.30 uur in Bibliotheek De Krook.

Deelnemen aan deze workshop is gratis, maar de voorbereiding, de communicatie, de locatie en de catering zijn dat niet. Daarom is er een no-showclausule: ben je aangemeld maar kom je niet opdagen zonder tijdig annuleringsbericht (maandag 5 juni ten laatste), dan ontvang je een factuur van 45 euro (excl. btw). Je kunt je altijd, ook op het laatste nippertje, door een collega laten vervangen.

Aanmelden is verplicht via dit online formulier. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.


Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.