Laat je stem horen op Wikipedia: schrijf en bewerk artikelen over taal en taalberoepen: workshop - 16 mei 2023 Gent

Op dinsdag 16 mei organiseren we bij De Taalsector in Gent van 14 tot 17 uur een workshop voor taalprofessionals over het schrijven van goede artikelen over taal en de taalberoepen voor Wikipedia.

Hier zijn vijf redenen waarom wij bij De Taalsector vinden dat taalprofessionals als jij moeten deelnemen:

  • Wikipedia is de grootste en meest bezochte online encyclopedie ter wereld. Daarom is het belangrijk dat de informatie over taal en taalberoepen op Wikipedia accuraat, compleet en up-to-date is. Als taalprofessional ben je ideaal geplaatst om ervoor te zorgen dat de informatie over jouw beroep op Wikipedia van hoge kwaliteit is.
  • In deze workshop leer je hoe je artikelen op Wikipedia kunt schrijven en bewerken, en hoe je de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie op Wikipedia kunt verbeteren. Dit zijn vaardigheden die je ook in je dagelijkse werk als taalprofessional goed kunt gebruiken.
  • Door bij te dragen aan Wikipedia laat je zien dat je een expert bent in jouw vakgebied. Dat kan je helpen om nieuwe klanten te werven of om een promotie te krijgen op je werk.
  • Deelnemen aan de workshop is een geweldige kans om gelijkgezinde taalprofessionals te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en tot samenwerking te komen.
  • De workshop is een leuke en leerzame manier om je eigen kennis over taal en de taalberoepen te vergroten en tegelijkertijd waarde te creëren voor de community van taalprofessionals.

Dus als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van Wikipedia als het gaat over taal en de taalberoepen, en als je je vaardigheden als taalprofessional wil aanscherpen, meld je dan vandaag nog aan voor deze workshop!

 

Inhoud en doelstelling

Taalprofessionals. Niemand beter geplaatst dan taalprofessionals om Wikipedia-artikelen over taal en de taalberoepen te verbeteren, om de kwaliteit en betrouwbaarheid te verbeteren.

Na afloop van deze workshop ben je in staat om zelfstandig verder te gaan met het schrijven en bewerken van Wikipedia-artikelen over taal en de taalberoepen, zodat de informatie over jouw werk accuraat, compleet en up-to-date is en je de erkenning krijgt die je verdient. Je weet hoe Wikipedia werkt achter de schermen en je weet waar je rekening mee moet houden als je een goed Wikipedia-artikel wil schrijven, hoe je een artikel opbouwt volgens de richtlijnen van Wikipedia zodat je je onderwerp op een overzichtelijke en logische manier presenteert, en hoe je je artikel ondersteunt met afbeeldingen en links naar relevante bronnen.


Programma

14.00 u. Welkom en introductie

14.10 u. Kort theoriegedeelte

14.30 u. Praktische opdrachten (individueel en in samenhang) onder begeleiding

16.30 u. Delen van de resultaten, ervaringen en ideeën, bespreking en afsluiting

Kom gerust met je eigen onderwerpen rond taal en taalberoepen, taaldiensten en taalexpertise naar deze workshop. Ben je niet zo geïnspireerd, maar wil je wel leren schrijven voor Wikipedia, dan leggen we voor jou een stapeltje onderwerpen klaar.

Gaan we ChatGPT en andere schrijfrobots gebruiken? ChatGPT kan over taal en de taalberoepen enige informatie genereren, maar het is niet gegarandeerd dat de informatie betrouwbaar of accuraat is. Een Wikipedia-artikel schrijven is een redelijk complexe taak die vereist dat de auteur goed geïnformeerd is over het onderwerp en de juiste bronnen gebruikt. ChatGPT kan geen bronnen raadplegen of onafhankelijk onderzoek doen.

De workshop is van 14 tot 17 uur. De Taalsector hecht groot belang aan goede contacten tussen de deelnemers. We zorgen ervoor dat iedereen weet wie met welke expertise aanwezig is. Kom daarom gerust een uur te vroeg voor een kop koffie en een stuk taart, en blijf na de workshop gerust hangen met een drankje en een hapje. Daar komen vaak nog de interessantste contacten van.


Spreker

Deze workshop wordt begeleid door Joris Mortelmans. Joris werkt als vertaler bij de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. In 2016 liep hij stage bij De Taalsector waarbij hij taalberoepen en de taalsector op Wikipedia in een reeks artikelen in de kijker zette. Sindsdien schrijft hij af en toe Wikipedia-artikelen over uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast breidt hij graag zijn kennis uit over geschiedenis, talen en Ests in het bijzonder. Hij houdt ook van occasioneel figureren op het kleine en grote scherm.


Aanmelden

Datum: dinsdag 16 mei 2023 van 14.00 tot 17.00 uur bij De Taalsector (Molenaarsstraat 111-46, Gent)

Deelnemen aan deze workshop is gratis, maar de voorbereiding, de communicatie en de catering zijn dat niet. Daarom is er een no-showclausule: ben je aangemeld maar kom je niet opdagen zonder tijdig annuleringsbericht (vrijdag 12 mei ten laatste), dan ontvang je een factuur van 45 euro (excl. btw). Je kunt je altijd, ook op het laatste nippertje, door een collega laten vervangen.

Aanmelden is verplicht via dit online formulier. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.


Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.