Wat gaat de taalprofessional van morgen doen? En hoe gaan we die opleiden?

Deze twee sleutelvragen houden de Vertaaldienst van de Europese Commissie (DGT) al langer bezig. Eerder deze maand legde de Commissie deze vragen tijdens een online rondetafel voor aan een select panel van opleiders, onderzoekers, professionals, werkgevers en studenten.

Ja, met deze vragen zijn wij ook bezig, zo moeten veel mensen in de taalsector gedacht hebben, want met ruim honderddertig luisterden ze twee uur lang mee naar het panelgesprek en dachten ze mee na over goede antwoorden.

Heb jij deze boeiende online rondetafel gemist, maar heb je nu maandag 27 februari rond lunchtijd zin en tijd om bij te praten? De Taalsector heeft maandagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur debatmoderator Emma Hartkamp van de Europese Commissie te gast voor een nabeschouwing. Met haar kaarten we na over de rondetafel en de voornaamste inzichten en conclusies die het debat opleverde.

Inhoud en doelstelling


12.00    Welkom en introductie (Dries Debackere, De Taalsector)

12.05    Waarom is DGT bezig met de taalprofessional van morgen? En met taaltechnologie? (Emma Hartkamp, DGT)

12.10    Korte presentatie van OTTO, inventaris van taaltechopleidingen in Nederland en België (Maaike Verrips, drongo & Dries Debackere)

12.15    Belangrijkste conclusies van de paneldiscussies (Dries Debackere in debat met Emma Hartkamp en Maaike Verrips)

Kom je voor een snelle update en de belangrijkste leerpunten uit de rondetafel? Dan ben je om 12.30 uur klaar ;-)

12.30    Vragenronde

We voorzien ruime tijd voor vragen en bijkomende inzichten vanuit het publiek. We willen vooral uitwisselen rond de hoofdlijnen:

  • de snel veranderende rol van de taalprofessional als gevolg van de technische ontwikkelingen
  • de manier waarop de opleidingsprogramma's voor vertalers en taalkundigen zich aan het aanpassen zijn aan deze nieuwe realiteit
  • het aanpassingsvermogen van de taalsector
  • de talenkennis die ook in beroepen op het raakvlak van taal en technologie onmisbaar blijft
  • de menselijke en ethische dimensies bij de huidige technologische ontwikkelingen (op het vlak van AI in het bijzonder)

 

Aanmelden


Datum: maandag 27 februari 2023 van 12.00 tot 13.00 uur online bij De Taalsector (via Teams)

Deelnemen aan deze lunchsessie is gratis.

Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms) en kan tot maandag 27 februari om 11.00 uur. Je ontvangt bij aanmelding onmiddellijk een bevestigingsmail en daarna nog een tweede mail met alle praktische informatie.

 

Inspiratie

Om zinvol deel te nemen aan deze sessie is geen voorkennis vereist. Wil je je graag wat inlezen? Hier zijn enkele suggesties:

Wat doet de taalprofessional van morgen? Online rondetafel - 9 februari 2023

Gezocht: creatieve taaldataprofessional met visie, een debatartikel van Dries Debackere, geschreven als prelude voor het rondetafeldebat

Competentieprofiel van de expert taaldata en -projecten, ontwikkeld door het UpSkills Project (UPgrading the SKIlls of Linguistics and Language Students)

Geactualiseerd competentiekader van de European Master's in Translation (EMT) (pdf)

OTTO (Overzicht TaalTechnologische Opleidingen NL en BE)

 

Contact

Een vraag? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.


We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.