Bij uitgeverij Sterck & De Vreese verscheen eind 2020 van de hand van Miet Ooms het boek Buurtaal, een praktische gids voor het Nederlands in België en Nederland.

Op dinsdag 17 mei 2022 van 12.00 tot 12.45 uur maakt de auteur haar opwachting in De Boekenspoiler bij De Taalsector voor een meanderend gesprek naar aanleiding van haar boek.

De Boekenspoiler met Miet Ooms over Buurtaal


Buurtaal

In dit boek (271 blz.) zet Miet Ooms het Nederlands in Nederland naast het Nederlands in België. "In Nederland en Vlaanderen spreken we dezelfde taal. Althans, dat denken we. Hoewel we veel Nederlands delen, zijn beide Nederlandsen niet helemaal identiek. Die grote verschillen en nuances in uitspraak en woordenschat zorgen voor hilariteit, ergernis, discussies en soms misverstanden en onbegrip."

Hoe Vlaams mag je tekst zijn voor een Nederlands publiek en omgekeerd, hoe Nederlands voor Vlaamse lezers? En bestaat een neutrale Nederlandse tekst voor het hele taalgebied wel? In dit boek staan het Belgisch en Nederlands Nederlands broederlijk naast elkaar. Met aandacht voor de historische achtergrond van de taalontwikkeling en de cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Met vele voorbeelden en lijstjes voor onmiddellijk gebruik.

Miet Ooms is vertaler en variatielinguïst. Op haar website taalverhalen.be vertelt ze over taalvariatie in het Nederlands. Ze houdt er ook alle recensies over Buurtaal bij.

Meer informatie over het boek (ISBN 9789056156510) is te vinden op de website van uitgeverij Sterck & De Vreese.

Buurtaal is intussen ook in e-bookformaat beschikbaar (ISBN 9789056157364).


De Boekenspoiler

Op dinsdag 17 mei maakt auteur Miet Ooms haar opwachting in De Boekenspoiler bij De Taalsector voor een meanderend gesprek naar aanleiding van haar boek. Wie is ze, wat doet ze, wat drijft haar? Waarom heeft ze Buurtaal geschreven? Welke keuzes heeft ze daarbij gemaakt? Hoe ziet ze het Nederlands in België en Nederland evolueren? Wat moet je daarmee als vertaler en taalprofessional?


Aanmelden

Deelnemen aan De Boekenspoiler is gratis.

Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms). Voor de sessie ontvang je een mail met de link naar de meeting in Microsoft Teams.

Afmelden
Deze sessie is gratis, maar de voorbereiding en de communicatie zijn dat natuurlijk niet. Onze gastsprekers komen ook altijd zorgvuldig voorbereid. Kan je niet komen of kan je je niet laten vervangen door een collega? Geen probleem, in dat geval vragen we je vriendelijk om je af te melden met een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook last-minute. We weten dan ook dat we niet nog snel ergens een technisch probleem met de verbinding of zo moeten helpen oplossen. Dank je!


Contact

Heb je een praktische of inhoudelijke vraag, een feedback of een suggestie voor ons? Bel ons op +32 9 269 04 66 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Over De Boekenspoiler

De Boekenspoiler is een veelkleurig gesprek met een auteur naar aanleiding van een boek. We nemen rustig de tijd om voldoende diepgang te maken en staan open voor verrassende wendingen. Er is ook ruimte voor dialoog met het publiek. Het gesprek gaat 100% live via Teams en de enige manier om het mee te maken is door er zelf bij te zijn. Er wordt geen opname gemaakt, terugkijken is dus niet mogelijk. 

Om het gesprek goed te kunnen volgen hoef je het boek zeker niet op voorhand te hebben gelezen. Integendeel, na De Boekenspoiler zul je juist goed kunnen beslissen of je het boek op je boekenplank wil. Voorkennis over het onderwerp van het boek is ook niet nodig. 

De Boekenspoiler gaat live van 12.00 tot 12.45 uur. Aan elke aflevering gaat een informeel kwartiertje vooraf. Iedereen is welkom vanaf 11.45 uur voor een losse babbel met de andere deelnemers. Daar komen vaak interessante contacten van.

De Taalsector nodigt auteurs uit de volle breedte van de taalsector uit. Kijk mee over het muurtje van je eigen taalberoep of segment van de taalsector en laat je inspireren door taalexpertise, visie en passie uit alle hoeken van de taalsector.


Voor je agenda:

17 mei 2022: Buurtaal
20 september 2022 - Dat mag je óók (al niet meer) zeggen
18 oktober 2022: Atlas van het dialect in Vlaanderen

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.