Woensdag 7 september 2022 komt doctoraatsonderzoeker Fien De Malsche van het Departement Taalkunde aan de Universiteit Antwerpen ons inspireren met wetenschappelijk onderbouwde inzichten over taalbeleid in ondernemingen.

Hoe kan een taalbeleid een oplossing zijn voor een onderneming? Welke vormen kan een goed taalbeleid dan aannemen? Fien De Malsche laat met inspirerende voorbeelden uit eigen en ander onderzoek zien hoe ondernemingen sterker kunnen worden met een goed taalbeleid. Daarna gaan we met haar en met elkaar in debat over taal en taalbeleid in ondernemingen.

Afspraak woensdag 7 september 2022 van 12.00 tot 13.00 uur online bij De Taalsector.

Taalbeleid in ondernemingen - inspiratiesessie

 

Inhoud

Willen of niet, iedere onderneming heeft een taalbeleid. Dat kan een expliciet, uitgeschreven taalbeleid zijn, dat kan ook de keuze zijn om helemaal niets te doen. Dat laatste is ook een beleidskeuze. De meeste ondernemingen hebben natuurlijk wel ergens iets van beleid.

Als een onderneming bijvoorbeeld vertalingen inkoopt in plaats van ze inhouse te laten maken, dan is dat een beleidskeuze die ze maakt. Er zijn immers goede redenen om te outsourcen en goede redenen om dat net niet te doen, afhankelijk van de taalnoden binnen een specifiek bedrijf.

Ander voorbeeld: als een onderneming in Vlaanderen haar pas gelande expats een taalopleiding Nederlands aanbiedt, dan is dat een beleidskeuze. Vrijwillig of verplicht te volgen taalopleiding? Beleidskeuze. Binnen of buiten de werktijd? Beleidskeuze.

Heeft een taalbeleid meerwaarde voor ondernemingen? Is een taalbeleid wel nodig of gaat het alleen geld kosten? Zal het binnen de kortste keren niet veel meer dan een vodje papier blijken? Het zijn vragen die steeds meer ondernemingen bezighouden en een kwaliteitsvolle reflectie verdienen.

De vraag naar een taalbeleid werpt zich ook steeds vaker op in het licht van de internationalisering en globalisering van business en de rol van het Engels en taaldiversiteit die daarmee samenhangen. Dit zijn allemaal aspecten van taal en taalbeleid die Fien onder de loep neemt als deel van haar doctoraatsonderzoek.


Aanmelden

Datum: woensdag 7 september 2022 van 12.00 tot 13.00 uur online

Deelnemen aan deze inspiratiesessie is gratis.

Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms). Je ontvangt een bevestigingsmail en de dag voor de lunchsessie ontvang je een mail met de link naar de meeting in Microsoft Teams.


Contact

Een vraag? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.
 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.