De taalsector en het talenonderwijs: gesprek met het Vlaams Talenplatform - 1 februari 2022

Het maatschappelijke belang van kwalitatief talenonderwijs kan niet worden overschat.

Het talenonderwijs in Vlaanderen moet op alle niveaus beter en daar is een alomvattende aanpak voor nodig. Het Vlaams Talenplatform bevordert het talenonderwijs en de keuze voor talenopleidingen in Vlaanderen door kennis te verzamelen, betrokkenen samen te brengen en acties te initiëren. Het platform stelt vanuit het hoger onderwijs een plan voor. De Taalsector onderschrijft het, in het belang van de samenleving, maar ook in het belang van de eigen taalsector.

Zo is het voor de toekomst van de sector belangrijk dat ook de meest getalenteerde studenten voor talenopleidingen in het hoger onderwijs kiezen. De taalsector van morgen heeft de knapste koppen nodig in het snijvlak van taal en technologie bijvoorbeeld.

Over de kwaliteit van het talenonderwijs en het Vlaams Talenplatform zei onderwijsminister Ben Weyts vorige week in het Vlaams Parlement: "Het Vlaams Talenplatform is een belangrijke partner waarmee ik samenwerk om deze kwestie aan te pakken. (…) Ik onthou het belangrijkste, namelijk de vraag met betrekking tot een talenactie. (…) We hebben nog enkele meetings gepland met het Talenplatform om te bekijken hoe we acties kunnen uitrollen, hoe we kunnen coördineren wat daarvoor nodig is en hoe we te werk zouden gaan. Ik wil daar niet op vooruitlopen."

Op dinsdag 1 februari 2022 van 12.00 tot 13.00 uur online heeft De Taalsector de mensen van het Vlaams Talenplatform te gast voor een gesprek met de taalsector.

 


Inhoud

De leden van het Vlaams Talenplatform lichten het doel van het platform toe en vertellen over hun actieplan om het talenonderwijs te versterken..

Wat is het Vlaams Talenplatform?
Wat doet het platform precies?
Wat wil het Vlaams Talenplatform juist realiseren?
Wat gebeurt er nu al? Wat is er al gerealiseerd? En wat zijn de voornaamste uitdagingen?

Daarna is er ruim tijd voor een vragenronde.

Afronden doen we met de debatvraag: hoe kunnen taalprofessionals en de taalsector bijdragen?

Let op: online sessies bij De Taalsector worden nooit opgenomen. Terugkijken is dus niet mogelijk. De enige manier om onze levendige sessies mee te beleven is "live".

 

Aanmelden

Deelnemen aan deze lunchsessie is gratis.
Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms). Voor de lunchsessie ontvang je een mail met de link naar de meeting in Microsoft Teams.

 

Meer weten?

Parlement luistert naar Talenplatform over Actieplan voor talenonderwijs

Lees meer over het Vlaams Talenplatform op zijn website.

Download het Talenplan van het Vlaams Talenplatform (in pdf, 4 blz.)

 

Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.