Het onontgonnen potentieel van receptieve meertaligheid: online workshop - 21 april 2021

Receptieve meertaligheid lijkt een onontgonnen potentieel dat we dringend moeten ontdekken voor talenonderwijs, persoonlijke ontplooiing, exporteconomie en welvaart.

Dat is in een notendop de uitkomst van een aantal bevragingen die De Taalsector opzette bij taalprofessionals, studenten, taalleraren, taalleraren in opleiding én de man in de straat.

Receptieve meertaligheid

Op woensdag 21 april 2021 van 12 tot 13.30 uur brengen we in een interactieve workshop het onontgonnen potentieel van receptieve meertaligheid in kaart en voeden we het debat over de noodzaak van een bredere meertaligheid in onderwijs en bedrijf.

 

Inhoud en doelstelling

Deze workshop presenteert de resultaten van de bevraging en nodigt uit om een stap verder te zetten. De workshop bestaat uit vier delen:

  1. Presentatie van de verrassende resultaten van de bevraging
  2. Interactieve praktische beleving van receptieve meertaligheid
  3. Debat over de kansen en uitdagingen die receptieve meertaligheid biedt
  4. Suggesties voor onderwijs, bedrijf en .. jezelf

In het eerste deel presenteert Lillofee Meersseman (De Taalsector) de resultaten van de bevraging.

In het tweede deel laat prof. Jan ten Thije (Universiteit Utrecht) ons proeven van receptieve meertaligheid in de praktijk. Verwacht een interactieve, praktische oefening.

In het derde deel faciliteert Dries Debackere (De Taalsector) een publieksdebat over receptieve meertaligheid, kansen en beperkingen. Diverse stakeholders waaronder de Taalunie zullen het debat mee voeden met hun standpunten en ideeën.

In het vierde deel bundelen we de gedeelde inzichten en formuleren we ze in actiesuggesties voor onderwijs, bedrijfswereld en jezelf.


Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die in een organisatie, bedrijf of onderwijssetting bevoegd is om beleid over taal en meertaligheid te ontwikkelen.

Voor iedereen die bereid is de opvatting los te laten dat je een vreemde taal altijd minstens ook moet leren spreken en schrijven.

En voor iedereen die het potentieel van receptieve meertaligheid voor persoonlijke ontwikkeling, talenonderwijs, exporteconomie en welvaart wil ontdekken.


Programma

Woensdag 21 april 2021

Van 12.00 tot 13.30 uur
met een korte pauze om 12.45 u.

Plaats: online (via Teams)


Netwerken en over het muurtje van je eigen segment of expertise kijken staan bij De Taalsector altijd centraal. Kom gerust te vroeg online en blijf na de workshop gerust virtueel hangen. De Taalsector brengt taalprofessionals uit alle segmenten van de sector bij elkaar. We weten uit ervaring dat daar heel vaak interessante contacten van komen. Ook deze online workshop zien we als een gelegenheid voor de deelnemers om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren.

Aanmelden

Deelnemen aan deze workshop is gratis voor leden van De Taalsector en respondenten van de voorjaarsenquête 2020 (Receptieve meertaligheid: een kans voor de exporteconomie, een uitdaging voor het taalonderwijs?). Anderen betalen 45 euro (excl. btw).

Aanmelden is verplicht via dit formulier (Microsoft Forms). Voor de workshop ontvang je een mail met de link naar de meeting in Microsoft Teams en leestips om je optimaal op deze workshop voor te bereiden.

Een eenvoudig mailtje met je gegevens volstaat overigens ook. Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel +32 9 269 04 66.


Contact

Vragen? Feedback? Laat gerust van je horen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel +32 9 269 04 66.

 

 

Foto Kelly Sikkema

 

We respecteren je privacy.
Door op deze website te surfen aanvaard je functionele en analytische cookies, bedoeld om de site goed te laten werken. Hier geen trackingcookies.