De Taalsector Presenteert: de technical writer - 15 januari 2021

Wil je weten wat je allemaal kan doen met talen? Of ben je al een ervaren taalprofessional en wil je je kennis over de taalsector uitbreiden? Meld je aan voor De Taalsector Presenteert - een nieuwe serie online lunchsessies waarin De Taalsector een taalberoep presenteert. Save the dates voor De Taalsector Presenteert 2021: 19 februari, 19 maart, 16 april, 21 mei en 18 juni telkens van 12u00 tot 13u15.

De Taalsector Presenteert de revisor

Op 15 januari van 12u00 tot 13u15 praten we over de technical writer.

 

Lees meer...

De kracht van video en animatie voor uw technische communicatie (10 maart, Antwerpen)

Tekom Belgium over video en animatieTekom Belgium organiseert op dinsdag 10 maart 2020 in Antwerpen een workshop over het gebruik van video en animatie in technische communicatie.

Sprekers zijn Tom Lauwers van Tom's Cabin (Antwerpen) over de fundamenten van videocommunicatie en videotaal in de praktijk, Sam Cornelis van Supermus (Antwerpen) over hoe je illustraties tot leven kunt brengen ("Eenvoudiger dan je zou verwachten") en Jorim Rademaker van Manual.to (Gent) over hoe je je medewerkers mee video kunt laten maken.

Lees meer...

Documentatieprocessen (11/9/2018 Gent)

tekom belgium eventGeïnteresseerd in documentatieprocessen?

tekom Belgium, de Belgische vakvereniging voor iedereen die professioneel in aanraking komt met technische communicatie, organiseert op dinsdag 11 september 2018 in Gent een studiemiddag over technische communicatie en documentatieprocessen.

Met presentaties van specialisten bij Agfa HealthCare (Gent) en Savaco (Kortrijk).

Daarnaast komen Birgitta Meex (KU Leuven) en Veronique Hoste (UGent) spreken over de plaats van de technische communicatie in de academische bachelor- en masteropleidingen in België.

Lees meer...

Productontwikkeling en productie outsourcen niet zonder gevolgen voor technisch redacteur

Write The Docs Brussels Write The Docs Brussels organiseert op woensdag 27 juni 2018 een lezing met Jennifer O'Neill, senior technical writer bij UTC Fire & Security (Diegem). Over het outsourcen van productontwikkeling en productie en de gevolgen daarvan voor de technisch redacteur.

Want met het product komt ook de productdocumentatie uit China. De technisch redacteur moet steeds vaker met geoutsourcete inhoud aan het werk. Vaak dus van Chinese makelij, meestal in slecht Engels en niet zelden gewoon moeilijk te begrijpen. Hoe pak je dat aan?

Lees meer...

Write The Docs Brussels (Meetup, 31 mei 2018)

Write The DocsWrite The Docs is een community voor documentatieprofessionals. Met een communicatieplatform, conferenties en meetups wereldwijd.

Donderdag 31 mei 2018 is er een meetup in Brussel met twee sprekers: Dmitry Sednev en Val Grimm (beiden Materialise, Leuven).

Lees meer...

Tekom Belgium in Maastricht met studiemiddag over de brontekst

tekom Belgium cross-border event Tekom Belgium en tekom Nordrhein organiseren op vrijdag 4 mei 2018 samen een cross-borderevenement. In Maastricht.

Het event staat helemaal in het teken van de brontekst.

Lees meer...

Usability-uitdagingen voor de technisch communicator (30 jan 2018, Antwerpen)

Usability-uitdagingen voor de technische communicatieTekom Belgium organiseert op dinsdag 30 januari 2018 in Antwerpen een studienamiddag over usability-uitdagingen voor de technische communicatie (Usability Challenges for Technical Communication).

Drie gastsprekers komen hun ervaringen en inzichten delen over verschillende aspecten van usability in technische communicatie.

Lees meer...

Informatiearchitectuur voor intelligente content

tekom BelgiumHoe kun je al je technische informatie centraal beheren en hoe pak je het aan dat iedereen alle productinformatie gemakkelijk kan vinden? En hoe krijg je je informatie efficiënt gepubliceerd? Op de juiste plaats, op het juiste moment natuurlijk. En in de juiste vorm: in de vorm van een handleiding, een instructievideo of nog: in de vorm van aantrekkelijk beeldmateriaal voor marketingdoeleinden.

Tekom Belgium organiseert op dinsdag 19 september 2017 in Gent een studiemiddag rond het beheer en de publicatie van technische informatie.

Lees meer...

Netwerkevent rond informatiearchitectuur (5/12, Antwerpen)

tekom Belgium & KU Leuven organiseren netwerkevent rond informatiearchitectuurTekom Belgium en KU Leuven (campus Antwerpen) organiseren op maandag 5 december 2016 een netwerkevent rond informatiearchitectuur, 'een jonge discipline met een grote toekomst'. Gastspreker is pionier Sissi Closs.

Lees meer...

Naar een Europese bachelor- en masteropleiding in de technische communicatie? (colloquium)

Colloquium over de opleiding van technisch redacteursDe meeste technisch redacteurs zijn zogenaamde zij-instromers: vertalers of ingenieurs die zich op een gegeven moment in de technische communicatie hebben ingewerkt. Dat is oké, maar de bedrijfswereld vraagt meer, hoger en gerichter opgeleide professionals.

En dus moeten universiteiten nadenken over de opleiding van specialisten in de technische communicatie. Gespecialiseerde modules voor de vertaal- of ingenieursopleidingen zijn een goed idee, maar de vraag mag ook zijn hoe een bachelor- of masteropleiding in de technische communicatie eruit kan zien.

Op vrijdag 28 april 2017 wordt hierover op de Antwerpse campus van de KU Leuven een colloquium gehouden: het European Academic Colloquium on Technical Communication Studies. Een Europees competentiekader voor de opleiding van specialisten in de technische communicatie is in de maak. Een goede zaak voor de status van het beroep?

Lees meer...

Aanvullende gegevens