Online dialectbronnen: online workshop 11 september 2023

Op maandag 11 september 2023 hebben we dialectoloog Veronique De Tier van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) te gast voor een online workshop over online dialectbronnen.

Welke corpora, spraakdatabases, woordenboeken, tools bestaan er online? Waar zijn ze te vinden? Hoe gebruik je ze efficiënt? Wat kun je er concreet mee als taalprofessional in je eigen praktijk, voor je eigen taalwerk? En hoe creëer je er waarde mee voor je klanten, studenten, gebruikers?

Online Dialectbronnen - workshop

Wie alleen met Standaardnederlands overweg kan, maakt in de moderne taalsector weinig kans. Of je nu live ondertitelt, NT2 doceert of vertaalt uit het Nederlands, een goed ontwikkeld gevoel voor alle mogelijke vormen van taalvariatie is noodzakelijk. In deze workshop zoomen we in op geografische taalvariatie en exploreren we een selectie van online dialectbronnen die relevant zijn voor de moderne taalprofessional.

Maandag 11 september 2023, van 12.00 tot 13.30 uur online bij De Taalsector. 

Lees meer...

Online dialectbronnen - workshop (3 februari 2023, Gent)

Op vrijdag 3 februari 2023 hebben we dialectoloog Veronique De Tier van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) te gast voor een inspirerende workshop over online dialectbronnen.

Welke corpora, spraakdatabases, woordenboeken, tools bestaan er? Waar zijn ze te vinden? Hoe gebruik je ze efficiënt? Wat kun je er concreet mee als taalprofessional in je eigen praktijk, voor je eigen taalwerk? En hoe creëer je er waarde mee voor je klanten, studenten, gebruikers?

Online Dialectbronnen - workshop

Een op de vijf taalprofessionals in Vlaanderen en Brussel verdient de kost met taalwerk in één enkele taal: het Nederlands. In Nederland is dat de helft van alle taalprofessionals. Daarnaast is voor de overgrote meerderheid van taalprofessionals zowel in België als in Nederland de Nederlandse taal een belangrijke werktaal (in vertaling bijvoorbeeld). Wie alleen met Standaardnederlands overweg kan, maakt in de moderne taalsector weinig kans. Of je nu live ondertitelt, NT2 doceert of vertaalt uit het Nederlands, een soepele kijk op en een goed ontwikkelde sensitiviteit voor alle mogelijke vormen van taalvariatie zijn noodzakelijk. In deze workshop zoomen we in op geografische taalvariatie en exploreren we een selectie van online dialectbronnen die relevant zijn voor de moderne taalprofessional.

Vrijdag 3 februari, van 13.00 tot 16.00 uur bij De Taalsector in het centrum van Gent. Update 6/2: we hernemen deze workshop in een online format op 11 september 2023.

Lees meer...

Komt dat zien: het Vlaams, Brabants en Limburgs in kaart gebracht

Database of Southern Dutch Dialects DSDD gelanceerdDe Vlaamse, Brabantse en Limburgse dialecten noemen we samen de Zuidelijk-Nederlandse dialecten.

Een prestatie die zonder corona zeker een groot feest had gekregen, is de lancering van de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Deze nieuwe database bevat meer dan 350.000 dialectwoorden. Een prestatie van de Vakgroep Taalkunde-Nederlands van de Universiteit Gent en het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT, Leiden).

De lancering wordt op 30 september 2020 feestelijk gelivestreamd vanuit Gent.

Lees meer...

Een conferentie over het leren van streektaal

Streektaalconferentie 2019Kun je als volwassene dialect leren? Waarom zou je? En hoe dan wel?

Kan je kind naast streektaal ook nog wel goed Nederlands leren, of is het net een goede hersentraining?

Deze en een hoop andere vragen over het leren van streektaal zijn voer voor debat op de Streektaalconferentie die vrijdag 11 oktober 2019 in Mechelen plaatsvindt.

Lees meer...

De Weke van 't Gents en de Weik van 't Brussels met dialectconferentie

De weken van 't Gents en 't BrusselsIn Gent is er deze week extra aandacht voor het Gents dialect. In Brussel is het volgende week De Weik van 't Brussels. In Gent staat de Gentse liedjescultuur centraal, in Brussel staat onder meer een dialectconferentie op het programma: over de toekomst van de dialectologie en de promotie van dialecten, over een gesproken corpus van Nederlandse dialecten, en meer ...

Lees meer...

Zin en onzin van streektaal- en dialectpromotie (conferentie)

StreektaalconferentieOp vrijdag 8 juni 2018 vindt in Leeuwarden, dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, de 13de jaarlijkse Streektaalconferentie plaats. Over zin en onzin van streektaal- en dialectpromotie. Wat werkt er en wat niet? En wat vindt de Taalunie? (En nu we toch in Leeuwarden zijn, wat is Lân fan taal?)

Lees meer...

De Weik van ’t Brussels (en 't Gentsch)

Week van 't Brussels (en 't Gents)De Week van het Brussels dialect is de langste week van het jaar: van 22 november tot 11 december 2017, met optredens en evenementen allerhande in het Brussels.

Lees meer...

De wondere grenzen van dialectgebieden en streektalen (13 okt 2017, Amsterdam)

Streektaalconferentie 2017Waar begint en eindigt een dialectgebied? Wanneer kunnen we van een streektaal spreken?

Nog anders: welke criteria bestaan er om van een dialectgebied of een streektaal te kunnen spreken? Dat is de centrale vraag op de jaarlijkse Streektaalconferentie, die dit jaar op vrijdag 13 oktober in Amsterdam plaatsvindt. De titel van de conferentie luidt: "De wondere wereld van de streektaalgrenzen".

Lees meer...

Taalvariatie in sociale media (Middelburg, 7/10)

Streektaalconferentie 2016De jaarlijkse Streektaalconferentie, een initiatief van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), wordt dit jaar op vrijdag 7 oktober in het Zeeuwse Middelburg gehouden. Het thema is taalvariatie in sociale media.

Lees meer...

Dialect in de meertalige grootstad (conferentie)

Streektalenconferentie "Dialect in de grootstad"Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november 2015 vindt in Brussel de streektaalconferentie 'Dialect in de meertalige grootstad' plaats. De conferentie maakt deel uit van de Week van het Brussels, en wordt in samenwerking met Variaties vzw en be.brusseleir georganiseerd door de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), die dit jaar 25 jaar bestaat.

Lees meer...

Aanvullende gegevens