Taalcarrousel, een handboek

Taalcarrousels, een handboekVeel nieuwkomers in Vlaanderen willen Vlamingen leren kennen en Nederlands oefenen. Veel Vlamingen zijn geïnteresseerd in andere talen en culturen en willen graag een taal oefenen in contact met native speakers.

De Taalcarrousel is een informele gelegenheid waar mensen elkaars taal oefenen. Iedereen leraar, iedereen leerling.

Vormingplus organiseert in Antwerpen en Gent al enkele jaren met succes zulke Taalcarrousels. Nu is er een praktisch handboek, dat van naaldje tot draadje uitlegt hoe je met je organisatie zelf taaloefenmomenten à la Taalcarrousel kunt opzetten. Het handboek is van de hand van Luk Scheers en Florinela Petcu, de drijvende kracht achter de Taalcarrousels bij Vormingplus.

 

'Taalcarrousel, een handboek' (60 blz.) is een praktische gids voor wie een Taalcarrousel wil opzetten. Hoe start je een Taalcarrousel op? Hoe organiseer je alles? Hoe voer je promotie? Hoe bereid je de sessies voor? Welke thema's en werkvormen werken echt? Hoe stimuleer je het gesprek tussen de deelnemers? Het hele handboek ademt visie en heel veel concrete praktijkervaring uit, tot en met een uitgebreid hoofdstuk inspirerende voorbereidingen van echte sessies.

De auteurs en Vormingplus willen met dit handboek gelijksoortige initiatieven stimuleren en ondersteunen. Het handboek is gratis te downloaden (pdf) op de website van Vormingplus regio Antwerpen.


Gelijken

'De sterkte en het innovatieve aspect van dit project bestaat uit het feit dat de deelnemers ‘gelijken’ zijn. De Nederlandstaligen zijn niet langer de ‘leraars’ en de anderstaligen ‘de leerlingen’. Bovendien durven de anderstaligen zich makkelijker in het Nederlands uit te drukken als ze merken dat de Nederlandstaligen ook fouten maken als ze de vreemde taal spreken.' Dat zegt Florinela Petcu, coauteur van het handboek en drijvende kracht achter de Taalcarrousels bij Vormingplus.

Vormingplus is een vereniging in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Er zijn in Vlaanderen dertien Vormingpluscentra (regionale volkshogescholen). Zij organiseren onder meer activiteiten die persoonlijke, sociale en culturele competenties bijbrengen en de deelname aan de samenleving stimuleren.


LIA

Vormingplus regio Antwerpen organiseert momenteel vijf Taalcarrousels: Nederlands-Pools, Nederlands-Portugees, Nederlands-Roemeens, Nederlands-Russisch en Nederlands-Spaans. Vormingplus regio Gent-Eeklo organiseert er momenteel twee: Russisch - Nederlands en Arabisch - Nederlands.

De Taalcarrousels waren in 2015 genomineerd voor een LIA (Language Industry Award) in de categorie ‘Beste taaldienst 2014’ en behaalden in mei 2017 een finaleplaats in de LIAs Top 100 Live Countdown Show. In september 2017 kregen de Taalcarrousels de tweede prijs in het kader van het Europees Talenlabel.

 

Meer info (pdf): https://www.vormingplusantwerpen.be/files/download/2017-09-draaiboek-taalcarrousel-lr.pdf

Meer info: https://www.vormingplusantwerpen.be/nieuws/voor-organisaties-en-groepen/download-het-handboek-taalcarrousel/129/

Meer info: https://www.vormingplusgent-eeklo.be/taalcarrousel-arabisch-nederlands-4

Meer info: https://www.vormingplusgent-eeklo.be/taalcarrousel-russisch-nederlands-3

Meer info: https://www.vormingplusantwerpen.be/nieuws/voor-deelnemers/leer-elkaars-taal/41/

Meer info: http://www.languageindustryawards.eu/2016/taalcarrousels-vormingplus-antwerpen/

 

Aanvullende gegevens