Nieuwe taalpodcast van INT en Onze Taal

Over taal gesproken - taalpodcastAudiocontent, het is helemaal in. Pop-up en on-demand podcasts, audioboeken, spoken word, Clubhouse ... Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Nederlandse Genootschap Onze Taal hebben nu samen een nieuwe podcast: Over taal gesproken. Het moet dé podcast over het Nederlands worden.

Lees meer...

Pleidooi voor meer onderzoek naar de onderwereld van de taal

Rot toch zelf lekker op'Rot zelf lekker op' is de naar onze smaak wat slappe titel van een overigens sterk pleidooi voor meer wetenschappelijke analyse en verklaring van 'de onderwereld van de taal', de taal die soms ver buiten de lijntjes kleurt.

In zijn jongste boek 'Rot zelf lekker op', verzamelt woordenboekmaker Piet van Sterkenburg politiek incorrecte woorden en ongepast taalgebruik. De explosieve woorden die hij inventariseert, noemt hij 'de adrenaline in berichten op sociale media'. Hij pleit ervoor dat ze naar hun maatschappelijke aard beschreven worden.

"Ze wegmoffelen of links laten liggen uit morele of ethische overwegingen is meer dan een mengelmoes van bekrompenheid en kleingeestigheid. Het is in mijn ogen wetenschappelijke vaandelvlucht," zegt Piet van Sterkenburg.

Lees meer...

Taalfouten schaden uw webwinkel en uw liefdesleven

Taalfouten schaden uw webwinkelWie taalfouten maakt op zijn website, wordt minder geloofwaardig bevonden en laat omzet liggen. Dat geeft onderzoek van taalwatcher Miet Ooms (Webred, Herk-de-Stad) aan.

Wie taalfouten maakt in zijn online datingprofiel, wordt minder aantrekkelijk bevonden. Dat blijkt uit onderzoek van Tess van der Zanden van Tilburg University.

Taalfouten zijn een afknapper. Maar ...

Lees meer...

Hoe breng je recent taalkundig onderzoek tot in de klas?

Taalkunde in de klas

Hoe maak je sterke leerlingen warm voor taalstudies? Door recent taalkundig onderzoek tot in de klas te brengen bijvoorbeeld. Maar hoe doe je dat?

Op woensdag 24 april bundelen taalkundigen, vakdidactici en praktijklectoren van de Leuvense Letterenfaculteit hun krachten voor de tweede Dag van het taalonderwijs. Taalkunde in de klas. Dat is dit jaar het dagthema.

Lees meer...

Gezocht: vrijwilligers om unieke historische documenten te transcriberen

Wikiscripta Neerlandica II

De taalsector is de branche van iedereen die met 'taalwerk' zijn brood verdient: taalprofessionals, taalondernemingen en allerlei organisaties die professioneel met taal bezig zijn.

Maar daarnaast zijn er in de taalsector ook heel veel vrijwilligers actief. Alleen al in Nederland zijn tienduizenden mensen enkele uren per week als vrijwilliger betrokken bij het helpen van anderen met leren lezen en schrijven, of met het leren van Nederlands als tweede taal. Een ander voorbeeld is dat familieleden (soms kinderen) worden ingeschakeld als tolk of vertaler. Uit de taalsectorstudie die de Taalunie vorig jaar liet uitvoeren, blijkt verder ook dat tien procent van de taalprofessionals naast het broodwerk ook nog taalwerkzaamheden als vrijwilliger uitvoert.

Naast alfabetiserings- en NT2-werk, vertalen en tolken dragen vrijwilligers in de taalsector ook graag bij aan taalwetenschappelijk onderzoek, zo blijkt. Dat doen ze bijvoorbeeld door oude handgeschreven brieven, dagboeken, reisjournaals enz. uit te typen en zo digitaal beschikbaar te helpen maken voor onderzoek. Dat is waardevol vrijwilligerswerk, want zulke unieke bronnen geven vaak een nieuwe inkijk in het alledaags leven en taalgebruik in het verleden.

Aan verschillende Vlaamse en Nederlandse universiteiten lopen grote transcriptieprojecten, waaraan een leger vrijwilligers vaak erg gepassioneerd meewerkt. Wikiscripta Neerlandica II is zo'n ambitieus transcriptieproject. En ze rekruteren momenteel nog vrijwilligers!

Lees meer...

Factcheck: de gevolgen van Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs

Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs: de gevolgen. FactcheckOver het Engels als onderwijstaal in het hoger onderwijs is er geen gebrek aan meningen en standpunten. "Het steenkolenengels van de professoren is echt een probleem." "Studenten kennen allemaal per definitie goed tot zeer goed Engels." "Wat je in een vreemde taal hebt geleerd, vergeet je wel sneller."

Maar wat is er nu eigenlijk allemaal fictie en wat zijn de facts? Tijd voor een wetenschappelijke factcheck van de gevolgen van het Engels in het hoger onderwijs.

Lees meer...

De Eerste Wereldoorlog door een taalbril

De Eerste Wereldoorlog door een taalbrilIn 1914 was de wereld nog niet geglobaliseerd. In 1918 ook nog niet. De Eerste Wereldoorlog werd niet in een global lingua franca uitgevochten, maar was een zeer meertalig conflict. Een hoop talen kwamen met elkaar in contact, taal speelde een belangrijke rol in de strijd, taal was van invloed op het conflict, en het enorme conflict had ook allerlei effecten op een groot aantal talen.

Lees meer...

Opzienbarende ontdekkingen over taal

Opzienbarende ontdekkingen over taalBij Van Dale (VBK, Utrecht) is het boek 'Opzienbarende ontdekkingen over taal' van Milfje Meulskens verschenen. Milfje Meulskens is het gezamenlijke pseudoniem van Sterre Leufkens en Marten van der Meulen, twee jonge Nederlandse taalwetenschappers. Dit boek komt voort uit hun gezamenlijk blog 'De taalpassie van Milfje', een populairwetenschappelijk blog over taal en taalkunde.

In dit boek presenteren ze een bloemlezing van wat ze opzienbarend taalwetenschappelijk onderzoek noemen: 'Wij willen ons enthousiasme voor taalwetenschap en onze liefde voor taal graag delen, en daarom staat dit boek tjokvol ontdekkingen van taalwetenschappers die zó fascinerend zijn dat iedereen er meer over zou moeten weten.'

Dit boek gaat over taal en interessante ontdekkingen in de taalwetenschap, maar vooral ook over de fascinatie van wetenschappers voor taal.

Lees meer...

Wintersymposium over wiskunde en taal

Wintersymposium over wiskunde en taalWaarom zijn wiskundigen goed in taal? Milan Lopuhaä-Zwakenberg (RU) komt erover spreken op het Wintersymposium van het Koninklijk Wiskundig Genootschap. Hij is een van de vier wetenschappers die op het wintersymposium raakvlakken tussen wiskunde en taal zullen belichten.

'Wiskunde en taalkunde kennen fascinerende raakvlakken. De wiskunde kan ons iets leren over taaluitingen. Aan zowel de wiskunde als de taalkunde liggen logische denkpatronen ten grondslag. En natuurlijk wordt wiskunde zelf ook gezien als taal.'

Lees meer...

"De meeste dieren zijn niet te beroerd om een praatje te maken"

Dierentalen“Als je geluk hebt, ontmoet je een dier dat met je wil praten. Als je nog meer geluk hebt, ontmoet je een dier dat de tijd en de moeite neemt je te leren kennen. In mijn ervaring zijn de meeste dieren niet te beroerd om een praatje te maken. Ze zijn ook genereus in wat ze bereid zijn te vertellen."

"Met sommige dieren kun je hechte relaties aangaan. Zo’n relatie kan je niet alleen veel over het dier in kwestie leren, maar ook over taal, en over jezelf. Andere dieren hebben een eigen perspectief op de wereld. Mee kunnen kijken door hun ogen verrijkt je eigen leven en laat het anders zien."

"Veel mensen reizen om hun horizon te verbreden en nieuwe ervaringen op te doen, en om nieuwe culturen te leren kennen. Op iedere straathoek zijn echter al talloze culturen te vinden – van mieren en duiven en katten en hazen en koeien, het is maar net waar je woont.”

Dat zegt Eva Meijer in het voorwoord van haar boek Dierentalen. Dierentalen gaat over de talen waarmee dieren onderling en met mensen communiceren. De auteur onderzoekt in dit boek ook wat de betekenis is van die talen voor hoe we denken over dieren en over taal. In ieder geval communiceren dieren veel uitgebreider dan tot nu toe werd gedacht.

Lees meer...

Aanvullende gegevens