Atlas van de Nederlandse taal (boekrecensie)

Atlas van de Nederlandse taal - recensie Luk VanrespailleBoeken over taal zijn vaak technisch, richten zich op één specifiek aspect en zijn meestal nogal saai. Dat zegt uitgeverij Lannoo, maar met de Atlas van de Nederlandse taal - alles wat elke taalliefhebber altijd al wilde weten over het Nederlands - wil Lannoo daar 'resoluut korte metten mee maken'.

De 'Atlas van de Nederlandse taal' is een uitgave van Lannoo (2017) in een Vlaamse en een Nederlandse editie van de hand van Fieke Van der Gucht, Johan De Caluwe, Mathilde Jansen en Nicoline van der Sijs.

Luk Vanrespaille las beide edities. Hier is zijn uitgebreide recensie.

Lees meer...

Uitspraak- en intonatiegids 'Klink klaar' nu ook voor Franstaligen

Klink klaar: uitspraak Nederlands voor FranstaligenBij Davidsfonds Uitgeverij (Leuven) is het boek ‘Klink klaar. Uitspraak Nederlands voor Franstaligen’ van Bernadette Timmermans en Ines Blomme verschenen. Het boek is bedoeld voor Franstaligen die een goede uitspraak van het Nederlands nastreven.

Lees meer...

"Een uiterst handig naslagwerkje over leestekens"

LeestekensBij het Genootschap Onze Taal (Den Haag) is het boekje ‘Leestekens. Richtlijnen en tips voor interpunctie’ verschenen. Het is bedoeld voor iedereen die wil weten wanneer in het Nederlands welk leesteken aangewezen is.

Lees meer...

Optimaal stemgebruik en standaarduitspraak trainen (cursus)

Uitspraak- en stemcursus voor Nederlandstaligen, voorjaar 2016 BrusselHet Groepscentrum Permanente Vorming van de Odisee Hogeschool in Brussel organiseert in het voorjaar van 2016 een praktische uitspraak- en stemcursus voor Nederlandstaligen. Doel van de cursus is bewust te worden van optimaal stemgebruik en de standaarduitspraak te trainen.

Lees meer...

Bent u nog mee met het schoolvak Nederlands?

Conferentie Het Schoolvak NederlandsTwee dagen lang tien presentaties tegelijk over het schoolvak Nederlands. Dat is HSN-29, de 29ste editie van de conferentie 'Het Schoolvak Nederlands', tegenwoordig de HSN Conferentie Onderwijs Nederlands. Ze vindt op vrijdag 13 en zaterdag 14 november 2015 in Tilburg plaats.

Lees meer...

Nederlandse spraakkunst: termen en begrippen (cursus)

Termen en begrippen uit de Nederlandse spraakkunst (cursus)Wat in de ene spraakkunst een bijwoord is, is in de andere een bijvoeglijk naamwoord. Wat de een gezegde noemt, is voor de ander slechts het naamwoordelijk deel van het naamwoordelijk gezegde of predicaatsnomen. Zit u ook al eens met de handen in de haren?

Wie een grondige kennis van de Nederlandse spraakkunst nodig heeft, kan in oktober 2015 een tweedaagse cursus volgen met Johan De Schryver, KU Leuven-docent en voormalig redacteur van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS).

Lees meer...

Verwarring en verouderde visies troef in Vlaamse schoolboeken Nederlands

Verwarring en verouderde visies troef in Vlaamse schoolboeken NederlandsWat is standaardtaal? Waar is de norm? Wat is juist en wat is fout? Moeten jongeren nog zuiver Nederlands leren? Is tussentaal af te raden? Wordt het Nederlands armer door tussentaal? Vreet tussentaal zowel het AN als het dialect op? Of is tussentaal de feitelijke Vlaamse standaardtaal?

Goede vragen. Maar wat is bij het begin van het nieuwe schooljaar het antwoord van het Vlaams onderwijs op deze vragen? Welke opvattingen verspreidt het Vlaams onderwijs hierover via de schoolboeken bij de jongeren?

Wel, zo veel schoolboeken, zo veel opvattingen. En niet alleen tussen de verschillende schoolboekenreeksen of leergangen verschillen de opvattingen, maar ook binnen de reeksen blijken verschillende redacteurs of redactieploegen uiteenlopende, verouderde en vooral inconsistente opvattingen te verspreiden.

'Een maatschappelijk probleem,' vindt KU Leuven-docent Johan De Schryver, 'waarvoor de auteurs niet de hoofdverantwoordelijkheid dragen.' In een uitgebreid artikel over de kwestie in het tijdschrift 'Over taal' legt hij de verantwoordelijkheid bij het onderwijsbeleid, het taalbeleid en de taaladviseurs.

Lees meer...

Taaltelefoon moet bezuinigen, Vlaanderen moet huiswerk maken

Taaltelefoon wordt niet geprivatiseerd maar moet wel bezuinigenDe Taaltelefoon moet bezuinigen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. En de dienst wordt niet geprivatiseerd. "We zijn gered."

Lees meer...

De relevantie van de Taaltelefoon (opiniestuk)

Taaltelefoon met opdoeken bedreigdDe Taaltelefoon ligt op het hakblok. In dit opiniestuk betoogt taalexpert Miet Ooms dat het privatiseren van de Taaltelefoon geen goed idee is; het zou niets besparen, want de Vlaamse overheid is decretaal verplicht een taaladviesdienst voor de burger te financieren.
Bovendien zou het jaren duren voordat een privépartner op het huidige niveau van expertise en vertrouwen kan komen. De gewone taalgebruiker noch de taalprofessional zit hierop te wachten.

Vorig jaar nog vierde de Taaltelefoon haar vijftiende verjaardag, nu is het voortbestaan van de dienst heel onzeker. De dienst dreigt het slachtoffer te worden van een besparingsronde bij het Departement Kanselarij en Bestuur van de Vlaamse overheid.

Lees meer...

Taal Aan Z.: studiedag voor taalkrachtiger onderwijs

Taal Aan Z.Het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) van de KU Leuven organiseert op vrijdag 29 mei 2015 Taal Aan Z., een studiedag met aanzetten tot krachtiger taalonderwijs en taalkrachtiger onderwijs.

Lees meer...

Aanvullende gegevens