13de Belgium NLP Meetup (12 maart, Brussel)

13th Belgium NLP Meetup - 12 March 2020 DigitYser Brussels(Update 11 maart 2020: de meetup is afgelast.)

De dertiende Belgium NLP Meetup is donderdag 12 maart 2020 te gast bij DigitYser in Brussel.

Sprekers zijn Pieter Delobelle (KU Leuven) die taalmodel RobBERT komt presenteren, Vignesh Baskaran van Darts-IP (Brussel), die zal laten zien hoe ze met taaltechnologie miljoenen geregistreerde handelsmerken met elkaar vergelijken en dat omzetten in bruikbare kennis voor de advocaat, en ten slotte Brice de Behault van EarlyTracks, die zal laten zien hoe ze met taaltechnologie miljoenen medische dossiers omzetten in bruikbare kennis voor de arts.

The Sound of Language Intelligence: Europese Top van de Taaltechnologie in Brussel

LT Summit 2019Vandaag en morgen (24 en 25 juni 2019) wordt in Brussel de achtste Europese Top van de Taaltechnologie gehouden. The Sound of Language Intelligence, zo luidt het motto dit jaar.

De toekomst zal intelligent zijn, de intelligentie van de toekomst zal altijd en overal (ambient, surround) beschikbaar zijn, én ze zal meertalig zijn. Dat is het uitgangspunt.

Als dat de toekomst is, waar ligt dan de rol voor taal en taaltechnologie? In ieder geval op het kruispunt van artificiële intelligentie (AI), machine learning (ML) en natuurlijke taalverwerking (NLP). Is taal de ultieme horde op weg naar een intelligente toekomst? Daar lijken steeds meer mensen te van overtuigd. En dus is meer talige intelligentie wat we op de eerste plaats nodig hebben.

De achtste European Language Technology Summit (LT Summit) toont de recentste ontwikkelingen op het vlak van communicatietechnologieën met talige intelligentie. De top laat veel oplossingen zien, maar biedt vooral ook inspiratie voor meer onderzoek en nieuwe taaltechnologische toepassingen.

Hier is een greep uit de vragen en thema’s die op de LT Summit aan bod komen.

Erfgoedteksten digitaal toegankelijk maken blijft een uitdaging

DATeCH 2019Erfgoedteksten, teksterfgoed, tekstueel erfgoed, oude drukken, historische documenten. Hoe je ze ook benoemt, vaak komt hun volle waarde pas tevoorschijn zodra ze in digitale vorm toegankelijk zijn gemaakt. Maar hoe krijgen we al dat erfgoed gedigitaliseerd? En, nog spannender, wat wordt er dan allemaal mogelijk?

Van 8 tot 10 mei is in Brussel de internationale conferentie DATeCH 2019 (Digital Access to Textual Cultural Heritage) te gast.

Foodtech meets taaltech

9de Belgium NLP Meetup'Foodpairing heeft voor ons een paar hele coole NLP use cases in petto,' zo kondigt organisator Yves Peirsman (nlp.town) de 9de Belgium NLP Meetup aan. Die is woensdag 13 maart 2019 bij Foodpairing in Gent te gast.

Sojasaus met chocolade en taaltech. Verrassend en lekker!

Een tool die beproefde argumenten vergaart en een nieuw chatbotplatform

7de Belgium NLP MeetupSnel nuttige rechtspraak met bewezen argumenten vinden voor je case. En een nieuw all-in-one chatbotplatform. Dat zijn de ingrediënten voor de zevende Belgium NLP Meetup.

7de Top van de Europese taaltechnologie (28-29 mei 2018 - Brussel)

LTI Summit

Where language intelligence meets business. Dat is de baseline voor de zevende Language Technology Industry Summit, die op 28 en 29 mei in Brussel plaatsvindt.

6de Belgium NLP Meetup te gast bij Collibra

6de Belgium NLP MeetupDe zesde Belgium NLP Meetup vindt op 19 april in Brussel plaats. Met presentaties over duplicatendetectie in glossaria, visualisatie van neurale netwerkmodellen en een offline voice assistant.

12 lezingen over (de markt voor) taaltechnologie

Language Engineering ApplicationsWie aan de KU Leuven de (Engelstalige) Master in Artificial Intelligence volgt, kan uit drie specialisaties kiezen. Wie voor de specialisatie spraak- en taaltechnologie opteert, moet onder meer cursussen volgen over spraakwetenschap, spraakherkenning, natuurlijke taalverwerking (NLP), taalkunde en kunstmatige intelligentie, en ook over (markt)toepassingen met spraak- en taaltechnologie (Language Engineering Applications).

De component Language Engineering Applications wordt aangeboden door het Centrum voor Computerlinguïstiek (CCL) in de vorm van twaalf lezingen. Ook belangstellenden die niet aan de KU Leuven studeren, zijn welkom. Deelname is gratis en vooraf aanmelden hoeft niet.

5de Belgium NLP Meetup (1 feb 2018, Antwerpen)

Zoeken en matchen met taaltechnologie (NLP Meetup)Met welke taaltechnologie matcht de Stad Antwerpen cv's en vacatures?

Hoe konden auteur Ronald Giphart en Asibot samen het tiende hoofdstuk schrijven van het boek "Ik, Robot" van Isaac Asimov? (Oké, Asibot is een cocreatief tekstgeneratiesysteem.)

En alles over een tool die jobs in kaart brengt overeenkomstig de internationale standaard voor het classificeren van beroepen.

Dat is het programma voor de vijfde Belgium NLP Meetup op 1 februari 2018 in Antwerpen. De presentaties zijn van Christophe Marrecau en Stijn Geuens (Digipolis, Antwerpen), Enrique Manjavacas en Mike Kestemont (Universiteit Antwerpen) en Joeri Mesens en Leen Van Acker van theMatchBox (Borsbeek).

Text2Picto sloopt muren

Text2Picto Falling Walls BerlinWie bij De Taalsector op bezoek komt, kan niet naast de uitslag van de LIAs Top 100 Live Countdown Show kijken. Hij hangt hier breeduit aan de muur, live handgeschreven door Niels, van 100 naar 1.

Onze gasten vallen vaak van de ene verbazing in de andere. 'Nooit gedacht dat de taalsector zo ongelooflijk divers is.' 'Nooit gedacht dat er zoveel creatieve oplossingen uit de taalsector komen.'

"En als u maar 1 finalist mag noemen, van welke taaloplossing bent u dan het meeste onder de indruk?" Text2Picto, dat is wat we tot nu toe het vaakst hebben gehoord. Text2Picto is een automatisch vertaalsysteem. En nu kunt u zo snel mogelijk weglopen, omdat u allergisch bent aan vertaalmachines. Of u kunt voortlezen over een fascinerende oplossing voor minstens twee miljoen Europeanen met een mentale beperking die ook graag willen mailen, surfen of liken op Facebook.

Aanvullende gegevens