Hoog tijd voor maatschappelijk debat over taaltechnologie en burgermanipulatie?

Political microtargeting werktKunnen we uw stemgedrag bij verkiezingen echt beïnvloeden met advertenties die passen bij uw persoonlijkheid?

Ja, dat kunnen we. En veel meer dan honderd woorden van uw hand, die we wel ergens op social media zullen vinden, hebben we daar niet voor nodig.

Dat het kan, daar is nu bewijs voor. Met dank aan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de personality profiler van het Antwerpse taaltechbedrijf Textgain (die u overigens straks zelf kunt testen).

Herinnert u zich Cambridge Analytica nog?

Efficiënt leren zoeken in toonaangevende corpora

Tutorial OpenSoNaRAls het gaat over snel en efficiënt informatie vinden op het internet, dan zijn taalprofessionals moeilijk te kloppen.

Maar echt het verschil maak je in 2020 pas als je ook efficiënt kunt zoeken in zeer grote hoeveelheden verrijkte tekst en spraak. En dan zitten we in de bronnen die de digitale basisinfrastructuur vormen van de taal of de talen waar je mee werkt: een corpus geschreven Nederlands van 500 miljoen woorden bijvoorbeeld, of een collectie van 900 uur gestranscribeerde spraak. 

Op vrijdag 9 oktober 2020 (van 14 tot 17 uur) organiseert CLARIAH een online tutorial over OpenSoNaR, een webapplicatie waarmee je kunt zoeken in twee internationaal toonaangevende corpora: het SoNaR-corpus en het Corpus Gesproken Nederlands (CGN). Een tutorial voor beginners. Gratis. In het Nederlands.

Taaltechnologie en geëngageerde burgers bondgenoten in de strijd tegen haatberichten en polarisatie op het internet

DeTACT tegen hatespeech en polarisatieHet nieuwe coronavirus brengt behalve een pandemie ook een "tsunami" van haat- en angstzaaierij, xenofobie en allerlei complottheorieën met zich mee, zowel online als offline. Dat vindt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en hij roept iedereen op om fors in te zetten in de strijd tegen haatzaaierij.

Samen de strijd aangaan tegen hatespeech op de sociale media, dat is net wat een consortium van universiteiten, techbedrijven, ngo's en geëngageerde burgers in België, Duitsland en Nederland aan het doen is in het kader van het project DeTACT. Het achterliggende doel van het initiatief is om de bevolking te laten zien welke middelen en mogelijkheden zij wel degelijk heeft om haatzaaierij, polarisatie en extremistische standpunten op het internet te bestrijden.

13de Belgium NLP Meetup (12 maart, Brussel)

13th Belgium NLP Meetup - 12 March 2020 DigitYser Brussels(Update 11 maart 2020: de meetup is afgelast.)

De dertiende Belgium NLP Meetup is donderdag 12 maart 2020 te gast bij DigitYser in Brussel.

Sprekers zijn Pieter Delobelle (KU Leuven) die taalmodel RobBERT komt presenteren, Vignesh Baskaran van Darts-IP (Brussel), die zal laten zien hoe ze met taaltechnologie miljoenen geregistreerde handelsmerken met elkaar vergelijken en dat omzetten in bruikbare kennis voor de advocaat, en ten slotte Brice de Behault van EarlyTracks, die zal laten zien hoe ze met taaltechnologie miljoenen medische dossiers omzetten in bruikbare kennis voor de arts.

The Sound of Language Intelligence: Europese Top van de Taaltechnologie in Brussel

LT Summit 2019Vandaag en morgen (24 en 25 juni 2019) wordt in Brussel de achtste Europese Top van de Taaltechnologie gehouden. The Sound of Language Intelligence, zo luidt het motto dit jaar.

De toekomst zal intelligent zijn, de intelligentie van de toekomst zal altijd en overal (ambient, surround) beschikbaar zijn, én ze zal meertalig zijn. Dat is het uitgangspunt.

Als dat de toekomst is, waar ligt dan de rol voor taal en taaltechnologie? In ieder geval op het kruispunt van artificiële intelligentie (AI), machine learning (ML) en natuurlijke taalverwerking (NLP). Is taal de ultieme horde op weg naar een intelligente toekomst? Daar lijken steeds meer mensen te van overtuigd. En dus is meer talige intelligentie wat we op de eerste plaats nodig hebben.

De achtste European Language Technology Summit (LT Summit) toont de recentste ontwikkelingen op het vlak van communicatietechnologieën met talige intelligentie. De top laat veel oplossingen zien, maar biedt vooral ook inspiratie voor meer onderzoek en nieuwe taaltechnologische toepassingen.

Hier is een greep uit de vragen en thema’s die op de LT Summit aan bod komen.

Erfgoedteksten digitaal toegankelijk maken blijft een uitdaging

DATeCH 2019Erfgoedteksten, teksterfgoed, tekstueel erfgoed, oude drukken, historische documenten. Hoe je ze ook benoemt, vaak komt hun volle waarde pas tevoorschijn zodra ze in digitale vorm toegankelijk zijn gemaakt. Maar hoe krijgen we al dat erfgoed gedigitaliseerd? En, nog spannender, wat wordt er dan allemaal mogelijk?

Van 8 tot 10 mei is in Brussel de internationale conferentie DATeCH 2019 (Digital Access to Textual Cultural Heritage) te gast.

Foodtech meets taaltech

9de Belgium NLP Meetup'Foodpairing heeft voor ons een paar hele coole NLP use cases in petto,' zo kondigt organisator Yves Peirsman (nlp.town) de 9de Belgium NLP Meetup aan. Die is woensdag 13 maart 2019 bij Foodpairing in Gent te gast.

Sojasaus met chocolade en taaltech. Verrassend en lekker!

Een tool die beproefde argumenten vergaart en een nieuw chatbotplatform

7de Belgium NLP MeetupSnel nuttige rechtspraak met bewezen argumenten vinden voor je case. En een nieuw all-in-one chatbotplatform. Dat zijn de ingrediënten voor de zevende Belgium NLP Meetup.

7de Top van de Europese taaltechnologie (28-29 mei 2018 - Brussel)

LTI Summit

Where language intelligence meets business. Dat is de baseline voor de zevende Language Technology Industry Summit, die op 28 en 29 mei in Brussel plaatsvindt.

6de Belgium NLP Meetup te gast bij Collibra

6de Belgium NLP MeetupDe zesde Belgium NLP Meetup vindt op 19 april in Brussel plaats. Met presentaties over duplicatendetectie in glossaria, visualisatie van neurale netwerkmodellen en een offline voice assistant.

Aanvullende gegevens