Nederlab: de ultieme schatkist vol digitaal erfgoed in de maak?

Nederlab is een webportaal en zoekmachine voor het Nederlands digitaal erfgoed van de 8ste eeuw tot hedenWie wil onderzoeken hoe de Nederlandse taal en cultuur in de loop van de eeuwen zijn geëvolueerd, kan daarvoor vandaag echt hele grote hoeveelheden gedigitaliseerde Nederlandstalige teksten van de achtste eeuw tot heden analyseren. Er is intussen een gigantische schat aan digitaal erfgoed beschikbaar. Tienduizenden erfgoedteksten: boeken, wetteksten, kranten, tijdschriften, jaarverslagen, handgeschreven brieven, enz.

Er is echter een ernstig probleem. De schat ligt om zo te zeggen over het hele internet verspreid. Je kunt dus niet in één keer alle erfgoedteksten doorzoeken om een evolutie of een veranderingspatroon te ontdekken. Bovendien bieden niet alle websites die een deel van de schat bewaren dezelfde zoekmogelijkheden. Zo enthousiast we in het verleden waren bij elke nieuwe schatkist die openging, zo vervelend vinden we het vandaag dat we niet in alle kisten tegelijk kunnen graaien.

Het goede nieuws is dat er een oplossing in de maak is: Nederlab. Nederlab is een webportaal met een superzoekmachine waarmee je in één keer het hele digitale erfgoed kunt filteren, doorzoeken en analyseren.

Lees meer...

Aanvullende gegevens