Waar zijn de opleidingen op het snijvlak van taal en technologie?

Opleidingen taal en technologieWist je dat je in Gent een postgraduate opleiding Conversational Design kunt volgen?

En elders in Gent ook een postgraduaat Computer-Assisted Language Mediation (CALM "Technology for Language Professionals")? In Leuven een Master of Artificial Intelligence met optie Speech and Language Technology (met focus op NLP, natuurlijke taalverwerking)? Dat je na de zomer in Leeuwarden een masteropleiding Voice Technology kunt gaan volgen? Dat je van thuis een master in technische communicatie en lokalisatie kunt volgen, online aan de Universiteit van Straatsburg? Wist je dat je in Munchen (maar grotendeels ook online) een master Post-Editing und Qualitätsmanagement kunt volgen?

Taalprofessionals met een uitstekende technologische vorming zijn zeer gegeerd in de taalsector. Vergeet de artificiële tegenstelling taal versus STEM. De taalsector heeft talenknobbels nodig met een passie voor taal én (taal)technologie.

Nederland

Maar waar verwerf je taaltechnologische expertise op hoog niveau? Het blijkt dat zowel (toekomstige) studenten als experts op het gebied van taal en technologie de opleidingen op het snijvlak van taal en technologie niet gemakkelijk kunnen vinden.

Daarom inventariseert De Taalstudio (Amsterdam) alvast de bachelor- en masteropleidingen in Nederland. Nederland telt een vijftigtal hogescholen en universiteiten.

Ken je een relevante opleiding? Geef de gegevens (aanbieder, niveau, duur, voertaal, aanmeldingscriteria, URL enz.) door via dit formulier. Alvast bedankt voor je hulp.

Suggesties en ervaringen? In en buiten Nederland? Op campus of online?

 

Wat kan het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) voor jou doen? Online inspiratiesessie voor taalprofessionals - 23 april 2021

Zit je met een idee voor een nieuwe toepassing met taal- of spraaktechnologie? Ben je een leuke taaldienst aan het ontwikkelen? Een handige schrijf- of vertaalhulp, een unieke taalleermethode, iets met spraaksturing? Ben je iets spannends van plan met oude teksten?

Dan wil je weten wat het INT allemaal voor jou kan doen!

Wat kan het INT voor u doen?


Op vrijdag 23 april 2021 van 10 tot 11u30 laten we je tijdens een interactieve inspiratiesessie kennismaken met de bronnen, data, tools én diensten waarmee het INT jouw innovatie mogelijk kan maken.

Lees meer...

Help, er zit een AI-tolk in mijn cabine!

De AI-tolk komt eraanDe techreuzen werken aan krachtige tolk-apps. Die moeten simultaan tolken en live ondertitelen in de taal van uw keuze.

Hoe werkt een tolk-app? Wat kan hij al? En wat moet hij nog leren?

Joachim Ganseman, IT-consultant bij Smals Research, geeft u een kijkje achter de schermen en onder de motorkap.

Brussel, Joachim Ganseman - Snel een tekstje vertalen is de laatste jaren een makkie geworden, zeker als de vertaling niet 100% accuraat hoeft te zijn. Met dank aan Google Translate, Microsoft Translator, DeepL of de eTranslation-tool van de EU.

Door de snelle opkomst van deze technologieën verandert het werk van de professionele vertalers. En de technologische ontwikkelingen ontgaan natuurlijk ook de tolken niet. Komt de AI-tolk eraan?

Lees meer...

Hoog tijd voor maatschappelijk debat over taaltechnologie en burgermanipulatie

Political microtargeting werktKunnen we uw stemgedrag bij verkiezingen echt beïnvloeden met advertenties die passen bij uw persoonlijkheid?

Ja, dat kunnen we. En veel meer dan honderd woorden van uw hand, die we wel ergens op social media zullen vinden, hebben we daar niet voor nodig.

Dat het kan, daar is nu bewijs voor. Met dank aan onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de personality profiler van het Antwerpse taaltechbedrijf Textgain (die u overigens straks zelf kunt testen).

Herinnert u zich Cambridge Analytica nog?

Lees meer...

Goed nieuws voor alle chatbots en spraakassistenten: er is nu een postgraduaat Conversational Design

Postgraduaat Conversational DesignChatbots en spraakassistenten zijn hot. Geen app of website die nog zonder kan, zo lijkt het. Maar geef toe, de conversatie loopt lang niet altijd even vlot en het is vaak niet moeilijk om geïrriteerd te geraken. Toch voel je als gebruiker - en zeker als taalprofessional - dat er mogelijkheden zijn.

Juist, er is nood aan goed opgeleide conversation designers. Die stellen zich ook wel eens als conversational content technologist, conversational writer, conversation writer of conversation engineer aan u voor.

In de taalsector zijn conversation designers coole jongens en meisjes. Ze zijn op de hoogte van de laatste nieuwe trends binnen digitale marketing, ze zien overal mogelijkheden voor conversational design en toepassingen met conversational marketing, monitoring en marketing automation.

Of denkt u dat chatbots en voice assistants maar een gimmick zijn?

De Arteveldehogeschool in Gent start in februari 2021 met een postgraduate opleiding Conversational Design.

Lees meer...

Efficiënt leren zoeken in toonaangevende corpora

Tutorial OpenSoNaRAls het gaat over snel en efficiënt informatie vinden op het internet, dan zijn taalprofessionals moeilijk te kloppen.

Maar echt het verschil maak je in 2020 pas als je ook efficiënt kunt zoeken in zeer grote hoeveelheden verrijkte tekst en spraak. En dan zitten we in de bronnen die de digitale basisinfrastructuur vormen van de taal of de talen waar je mee werkt: een corpus geschreven Nederlands van 500 miljoen woorden bijvoorbeeld, of een collectie van 900 uur gestranscribeerde spraak. 

Op vrijdag 9 oktober 2020 (van 14 tot 17 uur) organiseert CLARIAH een online tutorial over OpenSoNaR, een webapplicatie waarmee je kunt zoeken in twee internationaal toonaangevende corpora: het SoNaR-corpus en het Corpus Gesproken Nederlands (CGN). Een tutorial voor beginners. Gratis. In het Nederlands.

Lees meer...

Taaltechnologie en geëngageerde burgers bondgenoten in de strijd tegen haatberichten en polarisatie op het internet

DeTACT tegen hatespeech en polarisatieHet nieuwe coronavirus brengt behalve een pandemie ook een "tsunami" van haat- en angstzaaierij, xenofobie en allerlei complottheorieën met zich mee, zowel online als offline. Dat vindt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres en hij roept iedereen op om fors in te zetten in de strijd tegen haatzaaierij.

Samen de strijd aangaan tegen hatespeech op de sociale media, dat is net wat een consortium van universiteiten, techbedrijven, ngo's en geëngageerde burgers in België, Duitsland en Nederland aan het doen is in het kader van het project DeTACT. Het achterliggende doel van het initiatief is om de bevolking te laten zien welke middelen en mogelijkheden zij wel degelijk heeft om haatzaaierij, polarisatie en extremistische standpunten op het internet te bestrijden.

Lees meer...

13de Belgium NLP Meetup (12 maart, Brussel)

13th Belgium NLP Meetup - 12 March 2020 DigitYser Brussels(Update 11 maart 2020: de meetup is afgelast.)

De dertiende Belgium NLP Meetup is donderdag 12 maart 2020 te gast bij DigitYser in Brussel.

Sprekers zijn Pieter Delobelle (KU Leuven) die taalmodel RobBERT komt presenteren, Vignesh Baskaran van Darts-IP (Brussel), die zal laten zien hoe ze met taaltechnologie miljoenen geregistreerde handelsmerken met elkaar vergelijken en dat omzetten in bruikbare kennis voor de advocaat, en ten slotte Brice de Behault van EarlyTracks, die zal laten zien hoe ze met taaltechnologie miljoenen medische dossiers omzetten in bruikbare kennis voor de arts.

Lees meer...

The Sound of Language Intelligence: Europese Top van de Taaltechnologie in Brussel

LT Summit 2019Vandaag en morgen (24 en 25 juni 2019) wordt in Brussel de achtste Europese Top van de Taaltechnologie gehouden. The Sound of Language Intelligence, zo luidt het motto dit jaar.

De toekomst zal intelligent zijn, de intelligentie van de toekomst zal altijd en overal (ambient, surround) beschikbaar zijn, én ze zal meertalig zijn. Dat is het uitgangspunt.

Als dat de toekomst is, waar ligt dan de rol voor taal en taaltechnologie? In ieder geval op het kruispunt van artificiële intelligentie (AI), machine learning (ML) en natuurlijke taalverwerking (NLP). Is taal de ultieme horde op weg naar een intelligente toekomst? Daar lijken steeds meer mensen te van overtuigd. En dus is meer talige intelligentie wat we op de eerste plaats nodig hebben.

De achtste European Language Technology Summit (LT Summit) toont de recentste ontwikkelingen op het vlak van communicatietechnologieën met talige intelligentie. De top laat veel oplossingen zien, maar biedt vooral ook inspiratie voor meer onderzoek en nieuwe taaltechnologische toepassingen.

Hier is een greep uit de vragen en thema’s die op de LT Summit aan bod komen.

Lees meer...

Erfgoedteksten digitaal toegankelijk maken blijft een uitdaging

DATeCH 2019Erfgoedteksten, teksterfgoed, tekstueel erfgoed, oude drukken, historische documenten. Hoe je ze ook benoemt, vaak komt hun volle waarde pas tevoorschijn zodra ze in digitale vorm toegankelijk zijn gemaakt. Maar hoe krijgen we al dat erfgoed gedigitaliseerd? En, nog spannender, wat wordt er dan allemaal mogelijk?

Van 8 tot 10 mei is in Brussel de internationale conferentie DATeCH 2019 (Digital Access to Textual Cultural Heritage) te gast.

Lees meer...

Aanvullende gegevens