Alles over ISO 24495-1: inspiratiesessie over de nieuwe ISO-norm voor duidelijke taal - 8 september 2023 online

Wat moet je als taalprofessional weten over de nieuwe ISO-norm voor duidelijke taal, ISO 24495-1?

Wat staat er in deze norm, waar gaat het over?

Wat is de betekenis en de mogelijke impact van deze norm?

Wat zit er (ook commercieel?) in voor jou of jouw organisatie?

Wat heeft deze norm te maken met technische redactie, juridische taal, controlled language, laaggeletterdheid en eenvoudige taal, vertalen, toegankelijkheid en inclusie?

Kom het te weten op vrijdag 8 september van 12.00 tot 13.00 uur tijdens de online inspiratiesessie bij De Taalsector 'Alles over ISO 24495-1'.

Alles over ISO 24495-1

Lees meer...

VTM-nieuwsanker Stef Wauters wint Wablieft-prijs 2021

Stef Wauters wint Wablieft-prijs 2021De winnaar van de Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar Stef Wauters.

Wablieft, het Centrum voor Duidelijke Taal, gaat elk jaar op zoek naar inspirerende voorbeelden van heldere communicatie en bekroont de topper met de Wablieft-prijs.

Stef Wauters viel bij Wablieft op dankzij zijn heldere en natuurlijke manier van spreken, ook in studiogesprekken.

Lees meer...

Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs 2020

Steven Van Gucht wint Wablieft-prijs 2020“Duidelijk taalgebruik is heel belangrijk, zeker tijdens een pandemie, want die treft iedereen."

De Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat dit jaar naar Steven Van Gucht, viroloog en woordvoerder van het federale onderzoeksinstituut Sciensano. Met deze prijs bekroont Wablieft elk jaar een persoon of organisatie die duidelijke taal gebruikt of die anderen aanspoort om dat te doen. Van Gucht krijgt deze erkenning voor zijn heldere uitleg over de coronacrisis.

Lees meer...

Met taaltechnologie naar de finale van de PhD Cup

Vlaamse PhD CupOp 6 oktober 2020 werd in Leuven de Vlaamse PhD Cup 2020 uitgereikt. Acht wetenschappers maakten kans om de cup te winnen. Kandidaat Jeroen De Gussem (Universiteit Gent) liet in zijn onderzoek zien hoe de nieuwste taaltechnologie samen kan komen met eeuwenoude teksten.

Jeroen De Gussem: "Het publiek komt dagelijks in contact met taaltechnologie aan de hand van Siri, Google, Facebook, ... Met mijn onderzoek wil ik aantonen dat de applicaties van die technologie niet enkel voor het heden en voor de toekomst relevant zijn, maar ook voor de analyse van ons verleden."

Lees meer...

Diversiteitspraktijk.be toont hoe klare taal ook in coronatijden rendeert

Diversiteitspraktijk.beDe coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om helder en eenvoudig te communiceren met laaggeletterden en anderstaligen.

Gemakkelijk gezegd natuurlijk, want hoe doe je dat dan concreet? Atlas, integratie en inburgering Antwerpen, heeft een nieuwe website ontwikkeld met heel veel handige informatie en praktische tips voor professionals en vrijwilligers die helder, eenvoudig en vooral effectief moeten communiceren in de supertaaldiverse context die een grote stad als Antwerpen in sneltempo geworden is.

Een greep uit de vele concrete uitdagingen die op de website aan bod komen. En een greep uit de praktische tips om die uitdagingen effectief aan te gaan.

Hoe spreek je in heldere taal? Hoe schrijf je in heldere taal? Hoe laat je je collega Nederlands oefenen op het werk? Hoe beoordeel je tijdens een sollicitatiegesprek of iemand voldoende Nederlands kent? Wat is laaggeletterdheid? Hoe herken en ondersteun je iemand die laaggeletterd is? Mag je collega op het werk zijn moedertaal spreken? Hoe lang duurt het om Nederlands te leren? Hoe ondersteun je je boodschap met beelden en pictogrammen? Hoe zorg je ervoor dat anderstalige deelnemers zich welkom voelen bij een activiteit? Hoe onthaal je een anderstalige medewerker?

Lees meer...

Primeur: een kookboek in eenvoudig Nederlands

Kookboek in eenvoudig NederlandsEr zijn al kranten in eenvoudig Nederlands, leesboeken, verzekeringscontracten, overheidsformulieren, theatervoorstellingen en in Nederland zelfs een grondwet in eenvoudig Nederlands.

Maar een kookboek in eenvoudig Nederlands? Dat was er bij ons weten nog niet.

Nu wel: Cuisine Mundial, met recepten uit twintig landen. En nog gratis verkrijgbaar ook.

Lees meer...

PhD Cup wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal 2019

PhD-cup wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal

Hoe kun je het brede publiek het belang van wetenschap doen inzien? In ieder geval niet met academische taal.

Hoe het dan wel kan? Dat laat de Vlaamse PhD Cup zien. Die laat jonge wetenschappers hun werk voorstellen in eenvoudige taal, duidelijk voor iedereen.

Dinsdag won de PhD Cup - of beter de Scriptie vzw, de organisatie achter de Vlaamse PhD Cup en de Vlaamse Scriptieprijs - de Wablieft-prijs 2019. Die prijs bekroont elk jaar een persoon of organisatie die duidelijke taal gebruikt of anderen aanspoort om dat te doen. De uitreiking vond plaats in de nieuwe bibliotheek in Mechelen, het Predikheren.

Lees meer...

Lieven Scheire wint Wablieft-prijs 2018

Wablieft-prijsGisteren werd in Mechelen voor een publiek van 120 gasten de Wablieft-prijs voor duidelijke taal uitgereikt.

Tv- en radiomaker Lieven Scheire won de prijs, omdat hij er met zijn heldere taal in slaagt wetenschap voor iedereen toegankelijk en aantrekkelijk te maken.

Lieven Scheire haalde het van een project voor heldere en toegankelijke communicatie bij justitie en van alle leerkrachten die heldere taal gebruiken in de klas.

Lees meer...

Wablieft-prijs 2017 voor VRT-journalist Chris De Nijs

Wablieft-prijs 2017De Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat dit jaar naar VRT-journalist Chris De Nijs. Hij krijgt de prijs voor zijn heldere verslaggeving.

"Hij legt sociale kwesties eenvoudig uit in zijn eigen woorden. Vaak bericht hij over moeilijke zaken die voor veel mensen van belang zijn. Dankzij Chris De Nijs kan iedereen begrijpen wat er precies gebeurt."

Lees meer...

Weervrouw Jill Peeters wint Wablieft-prijs voor duidelijke taal

Weervrouw Jill Peeters wint Wablieft-prijsDe jaarlijkse Wablieft-prijs voor duidelijke taal is dit jaar voor weervrouw Jill Peeters, een invloedrijke stem in het publieke klimaatdebat. Jill Peeters krijgt de prijs onder meer voor haar duidelijke en eenvoudige uitleg over het weer en het klimaat. Jill Peeters: 'Je kan niet alles weten over alles. Daarom probeer ik mijn weerberichten en boeken zo eenvoudig mogelijk te maken. Dan is alles duidelijk voor iedereen.'

Lees meer...

Aanvullende gegevens