Taalsocioloog Rudi Janssens (59) overleden
- Gegevens
- 23 augustus 2021
Taalsocioloog Rudi Janssens (VUB) is overleden. Hij had grote expertise in taalgebruik en taalbeleid in meertalige steden en in Brussel in het bijzonder.
Het onontgonnen potentieel van receptieve meertaligheid: online workshop - 21 april 2021
- Gegevens
- 10 maart 2021
Receptieve meertaligheid lijkt een onontgonnen potentieel dat we dringend moeten ontdekken voor talenonderwijs, persoonlijke ontplooiing, exporteconomie en welvaart.
Dat is in een notendop de uitkomst van een aantal bevragingen die De Taalsector opzette bij taalprofessionals, studenten, taalleraren, taalleraren in opleiding én de man in de straat.
Op woensdag 21 april 2021 van 12 tot 13u30 brengen we in een interactieve workshop het onontgonnen potentieel van receptieve meertaligheid in kaart en voeden we het debat over de noodzaak van een bredere meertaligheid in onderwijs en bedrijf.
Meertaligheid: Brussel schakelt versnelling hoger
- Gegevens
- 28 september 2020
Brussel is na Dubai de meest kosmopolitische stad van de wereld. 62% van haar inwoners werd in een ander land geboren of heeft een migratieachtergrond. Dat berekende de Internationale Organisatie voor Migratie.
Er worden in Brussel meer dan 100 talen gesproken. 8% van de Brusselaars spreekt Frans, Engels noch Nederlands. Toch zegt 90% van de Brusselaars de meertaligheid van de stad als positief te ervaren. Dat blijkt uit de recentste taalbarometer van taalsocioloog Rudi Janssens (Vrije Universiteit Brussel), die de taalsituatie in Brussel al ruim 20 jaar analyseert. Taaldiversiteit en meertaligheid zitten in het DNA van de stad.
Sinds vorig jaar heeft Brussel met Sven Gatz een heuse minister voor de Promotie van Meertaligheid. In het regeerakkoord (2019-2024) en in het beleidsplan van de minister staan duidelijke ambities geformuleerd: Brussel wil een omwenteling teweegbrengen in het taalonderricht om de Brusselaars hun talen beter te laten beheersen, Brussel wil zich als meertalige regio internationaal op de kaart zetten, Brussel wil een internationaal expertisecentrum rond meertaligheid oprichten.
Zaterdag vierde Brussel voor de eerste keer haar eigen Dag van de Meertaligheid. Sven Gatz stelde in het Brussels Parlement de Raad voor de Meertaligheid aan het publiek voor.
Be Talky, Be Brussels. Wat roert er in het Brussels Gewest?
Opleiding taalanalist gaat grotendeels online
- Gegevens
- 23 september 2020
De pandemie mag de globalisering en de migratiestromen dan misschien al dan niet tijdelijk wat temperen, in de praktijk van de logopedist verschijnt de wereld nog elke dag cultureel en taalkundig diverser.
Dat komt natuurlijk omdat steeds meer kinderen thuis en op school meer dan één taal spreken. En dan rijst voor de logopedist de vraag: hoe kan ik bij meertalige kinderen een taalstoornis opsporen en behandelen in een taal die ik niet ken?
Zo veel mogelijk talen leren? Iedere keer een tolk inschakelen? Een beter idee is een beroep te doen op een taalanalist.
Luistertaal als brug tussen talen en mensen (debat)
- Gegevens
- 25 augustus 2020
"Al is het niet altijd en overal voor iedereen weggelegd, luistertaal kan in de bouwsector bijdragen aan een vlotte en veilige manier van werken." Dat zegt Jan Staal, secretaris van de algemene centrale ABVV.
De Nederlandse Taalunie en VLEVA, het Vlaams-Europees Verbindingsagentschap, organiseren op woensdag 23 september 2020 een online debat over luistertaal, met getuigenissen over het gebruik van luistertaal in diverse sectoren, onder meer in de bouw, de zorg en de overheid.
Het debat zal worden ingeleid door professor Jan ten Thije van de Universiteit Utrecht en worden gemodereerd door RTBF-journalist Christophe Deborsu.
Receptieve meertaligheid: een kans voor de exporteconomie, een uitdaging voor het taalonderwijs?
- Gegevens
- 24 april 2020
Beste taalprofessional,
Bent u receptief meertalig?
Receptief meertalig bent u als u een vreemde taal leest of hoort en verstaat wat er staat of gezegd wordt zonder dat u die taal schrijft of spreekt. In welke talen bent u receptief vaardig? Hoe breed is uw receptieve meertaligheid?
Een kans voor de exporteconomie?
Receptieve meertaligheid kan zeer nuttig zijn voor de economie. We zien dat op de plaatsen in de wereld waar ze spontaan voorkomt: Denemarken en Zweden, oostelijk Afrika enz. Het lijkt er zelfs op dat receptieve meertaligheid in de eerste plaats omwille van haar economische meerwaarde bestaat.
En dus lijkt het volgende een goede vraag: als we met z'n allen receptief meertaliger proberen te worden – en ja, waarom niet al op de schoolbanken - is dat dan goed voor onze portemonnee? We bedoelen: voor onze exporteconomie en voor de welvaart die eruit voortvloeit.
Vindt u de vraag naar de economische waarde van receptieve meertaligheid boeiend? Laat het weten aan Dries Debackere (De Taalsector), we kunnen er samen iets mee doen.
Een uitdaging voor het taalonderwijs?
Maar misschien vindt u deze vraag nog boeiender: wat als we al op de schoolbanken aan een brede receptieve meertaligheid willen werken, hoe zou dat dan gaan?
Bent u geprikkeld om daar vijf of max. tien minuten over na te denken? Doe dan mee met de enquête van Lillofee Meersseman (De Taalsector).
De uiterste datum om mee te doen is 31 mei 2020. Uiteraard delen we daarna snel de resultaten van de enquête met u. En dáárna wilt u misschien nog iets meer? Een e-workshop waarin we van alles uitproberen, goede ideeën en praktische tips uitwisselen? Het kan allemaal.
Benieuwd? Start dan nu meteen de enquête "Receptieve meertaligheid: een kans voor de exporteconomie, een uitdaging voor het taalonderwijs?
Foto Tobias Mikkelsen
Kennisdossier - Omgaan met meertaligheid in het onderwijs
- Gegevens
- 19 november 2019
Er leven in de samenleving veel vragen over meertaligheid in het onderwijs.
Ook beleidsmakers, onderwijsprofessionals en ouders zitten met vragen. Op die vragen zijn allerlei ideologische antwoorden mogelijk, maar wat zeggen de meest recente wetenschappelijke inzichten?
Een nieuw kennisdossier 'Antwoorden op vragen over omgaan met meertaligheid in het onderwijs in het Nederlandse taalgebied' bundelt nu antwoorden op 24 vaak gestelde vragen.
Het kennisdossier is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, in een samenwerking met Meertalig.nl en Meertaligheid.be. Doel is het maatschappelijke debat te voeden met feitelijke informatie.
Nik-nak brengt meertalige kaartspellen voor kinderen op de markt
- Gegevens
- 05 april 2019
Nik-nak, uitgever van de tweetalige (voorlees)boekjes voor kinderen, brengt nu ook meertalige kaartspellen voor vijf- tot twaalfjarigen op de markt: een klassiek kaartspel en een kwartetspel.
Lijsttrekkersdebat over talen in Brussel
- Gegevens
- 25 maart 2019
Het Marnix Plan voor een Meertalig Brussel organiseert in de aanloop naar de gewestverkiezingen een lijsttrekkersdebat over de talen in Brussel.
Er was eens een taal, ver weg, niemand weet waar (recensie van het boek Lingua)
- Gegevens
- 20 februari 2019
De Nederlandse taaljournalist Gaston Dorren trok de voorbije jaren op ontdekkingsreis door Europa. Dwars door Europa, in 69 talen. Luk Vanrespaille las ‘Lingua’, het boek waarin Gaston Dorren verslag doet van zijn lange reis. Verplichte lectuur voor elke rechtgeaarde linguofiel, zo vat Luk Vanrespaille zijn recensie samen. Lees hier zijn uitgebreide bespreking.
Leuven, Luk Vanrespaille - Ook de Vlaamse en de Nederlandse editie van de 'Atlas van de Nederlandse taal' nog maar net uit? Hier is alweer een nieuw en al even ambitieus boek voor u: Lingua van Gaston Dorren. Verplichte lectuur voor elke rechtgeaarde linguofiel. Lingua oogt dan wel niet atlasachtig, het boek heeft wel diezelfde uitnodigende, toegankelijke en haast didactische insteek. We zouden het een aardrijkskunde-, geschiedenis- en zelfs godsdienstboek van de Europese talen noemen.
Meer artikelen...
- Vierde Brusselse taalbarometer toont complexe taalsituatie en paradoxen
- Nieuwe cursus taalanalist bij Thomas More
- Hoog tijd voor talensensibilisering bij volwassenen?
- Het meertalige kind, fascinerend product van de globalisering
- Dag van de Meertaligheid in het Europees Parlement (30 sep 2017, Brussel)
- Een publieksdebat over meertaligheid op het werk (26 sep 2017, Brussel)
- Een publieksavond over meertaligheid
- Nieuwe opleiding tot taalanalist
- Geruchten over meertaligheid en het brein: factcheck (18 juli 2017, De Taalsector)
- De heilzame effecten van meertaligheid: feiten en alternatieve feiten
- MEERtaligheid dan OOIT in Brussel
- Meertaligheid als complexe realiteit op school (studiedag)
- Vrije Universiteit Brussel wordt meertalige universiteit
- Communicatie met anderstalige klanten in de dienstverlening: Brussel als casestudie
- Drongo Talenfestival toont taalsector aan breed publiek
- Waarom is 21 februari Internationale dag van de moedertaal?
- Lokale besturen vragen meer sociaal tolken en NT2-aanbod
- Taalwisselwerkingen tussen Brussel en ommeland (studiedag)
- Centrum voor Taal en Onderwijs heeft uitgebreid vormingsaanbod
- Nederlands-Arabische voorleesboekjes voor Syrische kinderen