Tolken slepen vier van de zes LIA's in de wacht

Gisteren werden in taalstad Gent voor de zevende keer de Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s uitgereikt. De LIA’s bekronen uitmuntende taalexpertise. Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. Daarnaast gingen ook twee studenten met een LIA aan de haal. Opvallend: vier van de zes winnaars kwamen uit het tolkvak.

LIAS2022 - de winnaars

Lees meer...

Internationals en de impact van taal op hun welbevinden, participatie en retentie - 23 maart 2023 online

Expats en welbevinden, participatie en retentieEr is in de taalsector veel expertise als het gaat om het evalueren van taalopleidingen.

Zijn de deelnemers tevreden? Hebben ze veel geleerd? Relevanter nog: zijn de doelstellingen bereikt? We kunnen het goed meten, er zijn referentiekaders en er is veel expertise over testen.

Beetje lastiger is de evaluatie als de vraag is of de deelnemers wat ze geleerd hebben ook vertaald krijgen op de werkplek of waar het voor hen echt telt? Geen nood, ook op dit vlak is er expertise.

Nog lastiger wordt de evaluatie als we ook in euro's moeten praten met klanten, inkopers en allerlei beslissers. Denk aan de kostenbatenanalyse van een taalopleiding voor pakweg een team van internationals of expats. De kosten mogen dan vaak nog gemakkelijk te traceren zijn, over de baten praten in euro's is andere koek. 

Het effect van een taalopleiding bij internationals is natuurlijk ook niet beperkt tot het talige domein, er kunnen ook heilzame effecten zijn op het welbevinden van de deelnemers-internationals, of op hun participatie zowel op het werk als in de sociale omgeving. Dat zijn factoren die slimme werkgevers ook in de gaten willen houden, want ze kunnen bepalend zijn voor de retentie van de internationals.

Nu is de vraag natuurlijk: hoe meet je de impact van een taalopleiding op welbevinden en participatie? En voor het bedrijf of de organisatie die de international tewerkstelt: hoe meet je de impact op de retentie? Nog anders gezegd, hoe meet je de economische return, ook op langere termijn? 

Hoe kunnen we over deze niet-talige impact in meetbare termen praten, onder taalprofessionals maar ook met de klant natuurlijk? Of met beleidsmakers, want niet alleen expats leren Nederlands natuurlijk. Dat is de uitdaging die drie onderzoekers van Arteveldehogeschool in september vorig jaar zijn aangegaan. Hun onderzoek loopt nog tot in 2025, maar De Taalsector heeft ze binnenkort al te gast hebben voor een eerste update aan de taalsector. 

Wil je meer weten over dit onderzoek en meepraten over de impact van taal(opleiding) op welbevinden en participatie van internationals en de economische return voor de werkgever?

Meld je aan voor onze online lunchsessie op donderdag 23 maart van 12.00 tot 13.00 uur. Dan hebben we bij De Taalsector onderzoekers Catherine Apers, Claire Maréchal en Johan Halsberghe te gast voor een gesprek met de taalsector.

Lees meer...

Laat je stem horen op Wikipedia: schrijf en bewerk artikelen over taal en taalberoepen: workshop - 16 mei 2023 Gent

Taal en de taalberoepen op Wikipedia: schrijfworkshop - 16 mei 2023 Gent

Op dinsdag 16 mei organiseren we bij De Taalsector in Gent van 14 tot 17 uur een workshop voor taalprofessionals over het schrijven van goede artikelen over taal en de taalberoepen voor Wikipedia.

Hier zijn vijf redenen waarom wij bij De Taalsector vinden dat taalprofessionals als jij moeten deelnemen:

  • Wikipedia is de grootste en meest bezochte online encyclopedie ter wereld. Daarom is het belangrijk dat de informatie over taal en taalberoepen op Wikipedia accuraat, compleet en up-to-date is. Als taalprofessional ben je ideaal geplaatst om te zorgen dat de informatie over jouw beroep op Wikipedia van hoge kwaliteit is.
  • In deze workshop leer je hoe je artikelen op Wikipedia kunt schrijven en bewerken, en hoe je de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie op Wikipedia kunt verbeteren. Dit zijn vaardigheden die je ook in je dagelijkse werk als taalprofessional goed kunt gebruiken.
  • Door bij te dragen aan Wikipedia laat je zien dat je een expert bent in jouw vakgebied. Dat kan je helpen om nieuwe klanten te werven of om een promotie te krijgen op je werk.
  • Deelnemen aan de workshop is een geweldige kans om gelijkgezinde taalprofessionals te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en tot samenwerking te komen.
  • De workshop is een leuke en leerzame manier om je eigen kennis over taal en de taalberoepen te vergroten en tegelijkertijd waarde te creëren voor de community van taalprofessionals.

Dus als je geïnteresseerd bent in het verbeteren van Wikipedia als het gaat over taal en de taalberoepen, en als je je vaardigheden als taalprofessional wil aanscherpen, meld je dan vandaag nog aan voor deze workshop!

Lees meer...

Nabeschouwing rondetafel 'Wat doet de taalprofessional van morgen?' - 27 februari 2023 online

Nabeschouwing rondetafel over de taalprofessional van morgenWat gaat de taalprofessional van morgen doen? En hoe gaan we die opleiden?

Deze twee sleutelvragen houden de Vertaaldienst van de Europese Commissie (DGT) al langer bezig. Eerder deze maand legde de Commissie deze vragen tijdens een online rondetafel voor aan een select panel van opleiders, onderzoekers, professionals, werkgevers en studenten.

Ja, met deze vragen zijn wij ook bezig, zo moeten veel mensen in de taalsector gedacht hebben, want met ruim honderddertig luisterden ze twee uur lang mee naar het panelgesprek en dachten ze mee na over goede antwoorden.

Heb jij deze boeiende online rondetafel gemist, maar heb je nu maandag 27 februari rond lunchtijd zin en tijd om bij te praten? De Taalsector heeft maandagmiddag van 12.00 tot 13.00 uur debatmoderator Emma Hartkamp van de Europese Commissie te gast voor een nabeschouwing. Met haar kaarten we na over de rondetafel en de voornaamste inzichten en conclusies die het debat opleverde.

Lees meer...

Wat doet de taalprofessional van morgen? Online rondetafel - 9 februari 2023

Wat doet de taalprofessional van morgen?Taaltechnologie is intussen overal. En heeft ook stilaan overal impact. Ook in het werk van de taalprofessionals speelt taaltechnologie een steeds grotere rol. De vraag wat de taalprofessional van morgen gaat doen, houdt niet alleen de taalprofessionals zelf bezig, maar ook iedereen die betrokken is bij de opleiding van de taalprofessionals van morgen.

Op de arbeidsmarkt zien we steeds meer werk met taaldata, in het (hoger) onderwijs neemt de aandacht voor taaltechnologie toe. Ook relevant is - dat weten we uit sectoronderzoek en sentimentanalyse - dat taaltechnologie wezenlijk bijdraagt aan de aantrekkingskracht van de taalsector voor nieuw talent en de vitaliteit van de sector.

Hoe dan ook, voor de Vertaaldienst van de Europese Commissie - een van de voornaamste stakeholders van de taalsector - zijn de ontwikkelingen belangrijk genoeg om taalprofessionals, opleiders, bedrijven, onderzoekers en studenten uit te nodigen voor een rondetafel over de vraag "Wat doet de taalprofessional van morgen"? Nu donderdag 9 februari van 15 tot 17 uur online.

Lees meer...

Gezocht: creatieve taaldataprofessional met visie

Over de taalprofessional van morgen

Gent, 15 december 2022 - Dries Debackere) Lange cycli zijn fijn. Je ziet ze van ver komen, en je kunt ze niet missen, ook niet als je even verstrooid bent geweest. Steenkool, stoommachine, trein. Olie, plastic, auto. Zon, computer, data. Die laatste cyclus draait overigens nog lang niet op volle toeren. De zon kan nog oneindig veel meer energie leveren, de computers worden nog veel krachtiger en de honger naar data lijkt niet te stillen.

Iedereen copywriter

Ook de honger naar taaldata is niet te stillen, en daarmee zitten we in de taalsector ... en ook in de actualiteit natuurlijk. Tenzij je de afgelopen twee weken wel erg verstrooid bent geweest, heb je minstens een paar keer met ChatGPT gespeeld.

Lees meer...

De Taalsector Open Adviesmiddag

Ben je in een fase dat je een klankbordje kunt gebruiken om de plannen voor je taalbusiness te evalueren?

Heb je een extra paar ogen nodig om eens te kijken naar het beheer van je zaak, de aantrekkelijkheid van je persoonlijke profiel op de taalmarkt of het werven van nieuwe klanten? Kun je een betere kijk op de taalmarkt en zijn trends gebruiken?

Maak dan een afspraak voor De Taalsector Open Adviesmiddag - persoonlijk, kosteloos eerstelijnsadvies, via je favoriete video app.


 

Elke eerste donderdag van de maand maken we onze agenda vrij voor jou. Ook studenten met ondernemingsplannen en kandidaat-zijinstromers zijn welkom. Meld je tijdig aan, zodat we voor jou een individueel tijdslot kunnen reserveren. We hebben vier slots van telkens 30 minuten.

Lees meer...

De Taalsector Presenteert: de dialectoloog - 20 januari 2023 online

Wil je weten wat je allemaal kan doen met talen? Of ben je al een ervaren taalprofessional en wil je je kennis over de taalsector uitbreiden? Meld je aan voor De Taalsector Presenteert - een serie online lunchsessies waarin De Taalsector telkens een taalberoep presenteert.

Op vrijdag 20 januari 2023 van 12.00 tot 13.15 uur praten we over de dialectoloog.

 

 

Lees meer...

Zit er een vertaler in jou? Of is het een auteur of een copywriter? workshop - 14 december 2022 online

Hoeveel vertaler zit er in jou? Hoeveel auteur? En hoeveel copywriter?

De Taalsector nodigt je uit voor een spannende online workshop waarin je voor jezelf het antwoord op deze vragen kunt achterhalen. Online, woensdag 14 december 2022. Meld je hier aan!

Zit er een vertaler of een auteur in jou?

Lees meer...

Nood aan een klankbord?

Ben je in een fase dat je een klankbordje kunt gebruiken om de plannen voor je taalbusiness te evalueren? Heb je een extra paar ogen met externe expertise nodig om eens te kijken naar het beheer van je zaak, de aantrekkelijkheid van je persoonlijke profiel op de taalmarkt of het werven van nieuwe klanten? Of zit je nog helemaal in de (pre)startfase? Kun je een betere kijk op de taalmarkt en zijn trends gebruiken?  

Maak dan een afspraak voor persoonlijk, kosteloos eerstelijnsadvies, naar keuze bij De Taalsector in Gent of via je favoriete video app.

 

Praktisch

Sectorspecialist Dries Debackere is bij De Taalsector je sparringpartner in de eerste lijn.
 
Hij staat al jaren in het midden van de taalsector als trainer, coach, consultant en facilitator. Veel van zijn kennis en ervaring deelt hij op deze website, op de events van De Taalsector, met de leden in De Taalsector Community enz. Maar er zit nog veel meer kennis en ervaring in zijn brede netwerk. Elk gesprek verloopt uiteraard in alle discretie.

 

Aanmelden

Maak een afspraak via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of bel +32 9 269 04 66.

 

Bijeenkomst De Taalsector-leden: netwerken bij De Taalsector is voor taalprofessionals die over het muurtje kijken

Ben jij een taalprofessional met een sterke expertise? Dan kan het haast niet anders dan dat jij ook een sterk netwerk hebt in je expertisedomein. Maar als professional moet je tegenwoordig ook over het muurtje van je vak, je eigen beroep, je eigen expertisedomein kijken. Dat is niet alleen inspirerend voor jou persoonlijk, maar ook verrijkend voor je taalbusiness. Het verschaft je toegang tot steeds meer expertise, die je ook aan je klanten kan aanbieden. De netwerkactiviteiten voor de leden van De Taalsector zijn zorgvuldig gefaciliteerde bijeenkomsten.

1 - "Kom gerust een uur te vroeg, wij zorgen voor een lekkere hap." Daar komen altijd al interessante contacten van.

Lees meer...

Het beste taalwerk van het jaar opnieuw bekroond tijdens de Language Industry Awards 2021

Taal is overal en heeft overal impact. Om dat goed zichtbaar te maken reiken de taalprofessionals een keer per jaar hun oscars voor het beste taalwerk uit. De Language Industry Awards, beter bekend als de LIA’s, werden vanavond voor de zesde keer uitgereikt.

Er waren LIA’s voor het beste taalproject, de beste taaldienst, de beste taalpublicatie en het beste taalgerelateerde event. De winnaars van dit jaar laten goed zien waar taal allemaal maatschappelijke impact heeft. 

LIA's 2022

Lees meer...

Community Meetup Taal en Leervormen: gamificatie - 27 september 2022 online

Dinsdag 27 september 2022 houden we de vierde meetup in een serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 27 september 2022: taal en leervormen: gamificatie

Lees meer...

Sales voor taalondernemers (9 september 2022 Gent, sessie 1/3)

Als taalprofessional weet je dat je taalwerk maar een deel van je dag vult. Je moet ook slim kunnen ondernemen. Dat betekent je boekhouding in de gaten houden, nieuwe klanten werven en je tarieven op tijd verhogen.

In dit opleidingstraject krijg je de basis van sales in de taalsector om steviger in je ondernemersschoenen te staan.

Sales voor taalondernemers

 

Lees meer...

Klaar voor de LIA's? 27 april 2022 Gent

Klaar voor de LIA's 2021?

Woensdag 27 april 2022 worden in Gent de LIA's 2021 uitgereikt. De LIA's is veel meer dan de overhandiging van een paar Language Industry Awards. De LIA's is ook een krachtige collectieve campagne die een slimme en maatschappelijk relevante sector toont.

Als taalprofessional kun je op veel verschillende manieren meedoen met de LIA's en bijdragen aan het beeld dat we als sector laten zien. Heb je al gestemd op je favoriete nominatie? Volg je de LIA's al op je sociale media? Heb je al iets geliket of gedeeld met je volgers? Een commentaartje om je klanten te laten zien dat je actief betrokken bent bij jouw sector? 

Wil je nadrukkelijker in beeld komen met de LIA's of met een van de nominaties? Wil je duidelijk laten zien aan je klanten dat je een serieuze speler bent en actief bijdraagt aan de goede ontwikkeling van de sector? We hebben nog een plaatsje vrij op onze partnerpagina

En last but nog least; er zijn nog tickets voor 27 april.
Met forse kortingen voor wie in gezelschap komt: maak er een unieke incentive van met de collega's of met een paar goed geselecteerde klanten.
Met kortingen ook voor taalprofessionals en taalproviders die lid zijn van een of meer professionele verenigingen in de taalsector. Haal je promocode en maak de LIA's mee op de eerste rij.

Wij beloven op 27 april een topavond, in slim en maatschappelijk relevant gezelschap, met een keynotespreker die niet naast de kwestie gaat praten (Mieke De Ketelaere, AI Director imec over Mens versus Machine), en veel tijd en ruimte om je netwerk te versterken. Dat laatste gaan we trouwens actief faciliteren op een luchtige, informele manier, zoals je dat bij De Taalsector misschien al gewoon bent. Jij brengt jouw expertise mee en wij zorgen ervoor dat de andere gasten ermee naar huis gaan ;-)

Je begrijpt het al: zorg dat je als taalprofessional, ondernemer of organisatie in de taalsector op een of andere manier mee bent met de LIA's. Hoe voorzichtig of enthousiast je ook meedoet, je komt altijd positief in beeld!

Maak nu kennis met de LIA's en haal je tickets op languageindustryawards.eu. Volg de Facebookpagina van de LIA's, volg de LIA's op Instagram en op Twitter.

 

Community Meetup Taal en Leervormen: de conversatietafel - 24 mei 2022 online

Dinsdag 24 mei 2022 houden we de tweede meetup in een serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 24 mei 2022: taal en leervormen: de conversatietafel

Lees meer...

Zo kijken de mensen naar jouw taalberoep en naar taal. Dat kan veel beter!

Sentimentanalyse taal en de taalberoepe

Als de mensen op sociale media over jouw taalberoep praten, of over taal in het algemeen, praten ze daar dan positief over? Of negatief? Of gewoon neutraal? En denk jij dat ze vandaag met positievere emoties over jouw werk praten dan een paar jaar geleden?

Stop met gissen, we hebben daar nu precieze cijfers over. De Taalsector onderzocht hoe er in 2021 is gesproken over taal, de taalberoepen, professioneel taalwerk en een groot aantal taalgerelateerde zaken. Waarom? Omdat we precies willen weten over welke taalzaken de mensen positief of negatief praten. Waar zijn de pijnpunten, en waar zijn we in de ogen van de mensen al goed bezig? Als we dat weten, dan kunnen we het verbeteren van het imago van taal en de taalberoepen slimmer aanpakken. Met een goed communicatieplan en goedgemikte acties bijvoorbeeld. Een positiever imago van taal en de taalberoepen draagt bij aan meer voldoening en waardering voor professioneel taalwerk. 

De Taalsector analyseerde het sentiment rond een vijftigtal taalgerelateerde onderwerpen. We deden dat met taaltechnologie en met steun van de Taalunie. We brachten het sentiment in kaart van lezen en schrijven tot handleidingen en taalbeleid, van taaldiversiteit en meertaligheid tot taaldocenten en tolken, van Standaardtaal tot Engels, van flamand tot néerlandais.

Bekijk het filmpje (op vimeo) en lees verder in dit artikel hoe het is gesteld met het sentiment rond jouw beroepsgroep, jouw werktalen, jouw taalexpertise en rond de taalzaken die jou aanbelangen. Leer hoe jij kunt meewerken aan het collectief verbeteren van het imago van professioneel taalwerk.

Lees meer...

Community Meetup Taal en Leervormen: de taalvakantie - 28 juni 2022 online

Dinsdag 28 juni 2022 houden we de derde meetup in een serie online meetups rond taal en leervormen. Elke vierde dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 28 juni 2022: taal en leervormen: de taalvakantie

Lees meer...

Community Meetup Taal en Business: inflatie doorrekenen - 14 juni 2022 online

Dinsdag 14 juni 2022 gaat de Community Meetup Taal en Business over de inflatie en hoe je ze doorrekent aan je klant. De Community Meetup Taal en Business is elke tweede dinsdag van de maand, telkens van 8.30 tot 9.00 uur met een informeel kwartiertje vooraf, en ook telkens met één heel concreet en centraal thema. Exclusief voor leden van De Taalsector Community.

De Taalsector Community Online Meetup

Dinsdag 14 juni 2022: taal en business: inflatie doorrekenen

Lees meer...

Exclusief netwerkevent De Taalsector Community - 25 maart 2022 Gent

De Taalsector Community, onze online ledencommunity op Teams, telt intussen ruim honderd leden uit alle hoeken van de taalsector. Wat ons verbindt? Taal uiteraard. En het feit dat we elke dag met taalexpertise het verschil maken. Taal is overal en heeft overal impact!

Door onze expertise met elkaar te delen worden we als taalprofessional slimmer en sterker en worden onze diensten waardevoller voor de klant.

Op 25 maart brengen we De Taalsector Community van online naar offline in Gent.

Doel van de bijeenkomst is al onze expertise live met elkaar te delen in kwaliteitsvolle interactie, zodat er vertrouwen kan groeien en concrete samenwerking kan ontstaan.

 

Lees meer...

Subcategorieën

Aanvullende gegevens